Nieuwsbericht

Zes glas-in-loodramen Charles Eyck, gemaakt voor sanatorium Hornerheide, zijn nu een kunstwerk

Meer dan twaalf jaar lagen ze in een depot opgeslagen, maar sinds 7 mei 2021 zijn zes door Charles Eyck gemaakte glas-in-loodramen, weer voor het publiek te zien. Ze sierden vierenvijftig jaar het hoofdgebouw van het sanatorium Hornerheide in het Limburgse Horn. Na een grondige renovatie staan ze nu op het terrein van Proteion-zorginstelling Hornerheide.

De zes ramen dragen samen de titel ‘Het gezonde leven in Limburg’. Ze stonden vanaf 1954 in de buitengevel van de hal van het hoofdgebouw van het voormalige sanatorium, waar tuberculosepatiënten werden verzorgd.

Na een verbouwing in 2008, waarbij er kantoortjes in de hal kwamen, werden ze verwijderd om de kantoortjes van daglicht te voorzien. Ze hebben daarna nog een korte tijd in een ander gebouw gestaan, maar werden opgeslagen om beschadiging te voorkomen.

Proteion heeft onder begeleiding van Heemschut Limburg de ramen nu opgeknapt en buiten op het terrein van zorginstelling Hornerheide geplaatst. Er zijn voorzieningen getroffen om de ramen te beschermen voor blootstelling buiten en tegen vandalisme. De monumentale glas-in-loodramen zijn geplaatst tussen dubbele beglazing van gehard glas.

Op 7 mei 2021, precies honderd jaar na de start van Hornerheide als sanatorium, werden ze onthuld. Ze zijn nu voor iedereen tot in lengte van dagen te bewonderen.

Charles Eyck (1897-1983) wilde met de ramen een prettige sfeer voor de patiënten creëren om zo hun opname te verzachten. De afbeeldingen op de zes ramen gaan over kinderen in een maïsveld, de fruitoogst, de meimaand, het schutterskoningspaar, la belle jardinière (de mooie hovenierster), en de mijnwerkers en de kolenmijnen.

 

Frits Theeven, Heemschut Limburg (l) en Koot de Wildt, Leenders Glas in Lood. Foto: Frans Lintjens

U kunt Heemschut op diverse manieren helpen. Dit varieert van het lid worden tot zelf actie voeren voor erfgoed. Daarnaast kunt u Heemschut ook steunen door te schenken of na te laten. Dat kan rechtstreeks of via een gift of legaat aan onze steunstichting: www.heemschuthulpfonds.nl.

De beschermvrouwe van Heemschut is H.K.H. Prinses Beatrix

Erfgoedvereniging Heemschut

 Nieuwezijds Kolk 28
1012 PV Amsterdam
 020 622 52 92
 info@heemschut.nl

Volgt u ons al?

Copyright © 2023 Heemschut / AanZee.nl
Gegevens uit het donateurs- of ledenbestand worden niet zonder toestemming van donateurs of leden beschikbaar gesteld aan derden.