Nieuwsbericht

Zorgen om historische Bussumse paardenstallen

Het voortbestaan van een historisch Bussums paardenstallencomplex is onzeker. Er is geen plaats meer voor het pand nu het terrein waar het op staat zal worden herontwikkeld. Heemschut maakt zich zorgen om het mogelijke verdwijnen van de historische stallen en heeft de gemeente Gooise Meren gevraagd het complex als monument aan te wijzen.

De historische paardenstallen staan op een terrein aan de Franse Kampweg, achter de horecagroothandel van Hocras. Er zijn plannen om het terrein te herontwikkelen. De paardenstallen dreigen daarvoor te moeten verdwijnen, zo bleek onlangs op een bewonersavond over de plannen voor het terrein. Het stallencomplex komt niet voor in de nieuwe plannen en hoeft volgens de planmakers ook niet behouden te worden, omdat het geen monumentenstatus heeft. 

Heemschut vindt het belangrijk dat de stallen worden behouden, omdat ze vanuit cultuurhistorisch oogpunt van belang zijn. De stallen zijn een restant van de destijds landelijk bekende paardenrenbaan Draf- en Renbaan Cruysbergen die tussen 1893 en 1913 op hetzelfde terrein lag.

Heemschut heeft de gemeente daarom te onderzoeken of het stallencomplex een gemeentelijke monumentenstatus kan krijgen.


U kunt Heemschut op diverse manieren helpen. Dit varieert van het lid worden tot zelf actie voeren voor erfgoed. Daarnaast kunt u Heemschut ook steunen door te schenken of na te laten. Dat kan rechtstreeks of via een gift of legaat aan onze steunstichting: www.heemschuthulpfonds.nl.

De beschermvrouwe van Heemschut is H.K.H. Prinses Beatrix

Erfgoedvereniging Heemschut

 Nieuwezijds Kolk 28
1012 PV Amsterdam
 020 622 52 92
 info@heemschut.nl

Volgt u ons al?

Copyright © 2022 Heemschut / AanZee.nl
Gegevens uit het donateurs- of ledenbestand worden niet zonder toestemming van donateurs of leden beschikbaar gesteld aan derden.