Aandachtslijst cultureel erfgoed, Nijmegen

Provinciale commissie Gelderland

Aandachtslijst cultureel erfgoed, Nijmegen

Nijmegen heeft zijn cultureel erfgoed - waaronder de vele monumenten in de stad - hoog in het vaandel staan. Met meer dan 250 rijksmonumenten en ruim 500 gemeentelijke monumenten wordt al een groot deel van Nijmegen beschermd.

De gemeente is in oktober 2013 gestart met een nieuw project: de 'aandachtslijst monumenten'. Op deze lijst komt onbeschermd, waardevol erfgoed te staan wat behouden moet blijven voor Nijmegen. Heemschut helpt hierbij door suggesties aan te dragen van panden om op de aandachtslijst te plaatsen, waaronder bijvoorbeeld delen van het station, monumenten uit het interbellum en de wederopbouwperiode, kerken, warenhuizen, scholen, een fabrieksgebouw. 

Maart 2014 wordt bekend dat bijna alle door Heemschut aangedragen voorstellen zijn overgenomen. Heemschut betreurt het dat de panden van V&D en de Hema aan de Grote Markt niet op de aandachtslijst zjin geplaatst en vraagt de gemeente beide gebouwen alsnog een beschermde status te geven. Januari 2015 geeft de gemeente gehoor aan dit verzoek. Ongeveer 300 panden zijn door het college van B&W op de Aandachtslijst cultureel erfgoed geplaatst. De gemeenteraad moet nog hun goedkeuring aan de lijst geven.

Artikel De Gelderlander, januari 2015: 

U kunt Heemschut op diverse manieren helpen. Dit varieert van het lid worden van de bond tot het zelf actie voeren voor bedreigd erfgoed. Daarnaast kunt u Heemschut ook steunen door te schenken of na te laten. Dat kan rechtstreeks aan de vereniging of via een gift of legaat aan onze steunstichting: www.heemschuthulpfonds.nl

Erfgoedvereniging Heemschut

 Nieuwezijds Kolk 28
1012 PV Amsterdam
 020 622 52 92
 info@heemschut.nl

Volgt u ons al?

Copyright © 2019 Heemschut / AanZee.nl
Gegevens uit het donateurs- of ledenbestand worden niet zonder toestemming van donateurs of leden beschikbaar gesteld aan derden.