Banken van Mierlo Noord-Brabant

Provinciale commissie Noord-Brabant

De Bank van Mierlo werd in 1884 opgericht in Breda. De zaak floreerde in Breda en in de dertiger jaren werd de Wester Handelsbank in Bergen op Zoom overgenomen. Al snel daarna werden er kantoren geopend in Roosendaal en Oudenbosch. Na de Tweede Wereldoorlog volgde er een spectaculaire expansie. Door een fusie met De Twentsche Bank ontstond in 1952 de “Bank voor Brabant”. Er kwamen in 1955 kantoren in Eindhoven (Wal 15) Tilburg (Spoorlaan 346) en ’s-Hertogenbosch (Stationsweg 9) en ook in Helmond (Markt 10) werd naar een geschikte locatie gezocht. De nieuwbouw van de vier banken werd in handen gegeven van architect Herman Kraaijvanger. Hij ontwierp zeer sobere gebouwen maar gaf opdracht aan verschillende kunstenaars om de gebouwen te verfraaien. Vooral de bank in Eindhoven heeft prachtige kunstwerken. 

Nu de banken leeg komen te staan worden ze in hun voortbestaan bedreigd. De bank in Den Bosch is gelukkig herbestemd, evenals de bank in Helmond. De banken in Eindhoven en Tilburg staan leeg. Heemschut Brabant probeert voor beide gebouwen aandacht te vragen voor het kloeke ontwerp en de prachtige wederopbouwkunst.

Voor de Bank van Mierlo in Tilburg is al een apart dossier opgesteld.

 

Cultuurwaardebepaling: Betekenis van architectuur en wederopbouwkunst van Banken van Mierlo

Nieuws

U kunt Heemschut op diverse manieren helpen. Dit varieert van het lid worden van de bond tot het zelf actie voeren voor bedreigd erfgoed. Daarnaast kunt u Heemschut ook steunen door te schenken of na te laten. Dat kan rechtstreeks aan de vereniging of via een gift of legaat aan onze steunstichting: www.heemschuthulpfonds.nl

Erfgoedvereniging Heemschut

 Nieuwezijds Kolk 28
1012 PV Amsterdam
 020 622 52 92
 info@heemschut.nl

Volgt u ons al?

Copyright © 2019 Heemschut / AanZee.nl
Gegevens uit het donateurs- of ledenbestand worden niet zonder toestemming van donateurs of leden beschikbaar gesteld aan derden.