Begin 18e eeuwse monumentale dorpswoning Asten

Provinciale commissie Noord-Brabant

In het centrum van Asten op het Koningsplein stonden een aantal oude dorpswoningen die al vermoedelijk sinds de middeleeuwen daar gestaan hebben. De drie woningen zijn vanwege hun ouderdom al in de jaren zeventig rijksmonument geworden. Twee panden werden bewoond. In een pand zat het winkeltje van Anneke de Bruijn. Het winkeltje was een begrip in het dorp Asten. Zij overleed in 2006. Gedurende de laatste decennia zijn er nauwelijks meer onderhoudsmaatregelen genomen, met als gevolg dat de panden er slecht bij staan. De krakkemikkige monumentale panden op Koningsplein 12 en 14 werden in november 2013 al gesloopt. Het voormalige winkelpand annex woonhuis op de hoek staat nog steeds overeind. De zijkant is gestut vanwege een flinke knik in de muur. De erven van Anneke de Bruijn willen dat dit laatst overeind gebleven pand verdwijnt. Ze willen nieuwbouw op deze plek.

Heemkundekring De Vonder, Stichting Anneke de Bruijn, Heemschut en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed zien kansen voor behoud van het pand. Dan dient het wel grondig gerestaureerd te worden. Plannen voor een herbestemming heeft Henk Jan van Griensven van de Stichting Anneke de Bruijn uitgewerkt.

Nieuws

U kunt Heemschut op diverse manieren helpen. Dit varieert van het lid worden van de bond tot het zelf actie voeren voor bedreigd erfgoed. Daarnaast kunt u Heemschut ook steunen door te schenken of na te laten. Dat kan rechtstreeks aan de vereniging of via een gift of legaat aan onze steunstichting: www.heemschuthulpfonds.nl

Erfgoedvereniging Heemschut

 Nieuwezijds Kolk 28
1012 PV Amsterdam
 020 622 52 92
 info@heemschut.nl

Volgt u ons al?

Copyright © 2019 Heemschut / AanZee.nl
Gegevens uit het donateurs- of ledenbestand worden niet zonder toestemming van donateurs of leden beschikbaar gesteld aan derden.