Besterdring 235, Tilburg

Provinciale commissie Noord-Brabant

Een opvallende blikvanger aan de oostelijke kop van de Spoorzone.

Dit pand is rond 1975 gebouwd als kantoor voor de Gemeentelijke Sociale Dienst, een ontwerp van architect Jac. van Oers (1939 – 2003). Het vertegenwoordigt de neo-futuristische stroming in de architectuur. Het hart van Van Oers lag in de binnenstad van Tilburg. Daar ontwierp hij het ‘Iglonium’, de Heuvelpoort en de appartementengebouwen ‘Triborgh’ en ‘Julianastaete’. Hij was enige tijd fractievoorzitter van de KVP in de gemeenteraad en heeft met de ontwikkeling van winkelpassages toen al geprobeerd winkelrondjes te realiseren.
Er is weinig fantasie voor nodig om in de blauwe laagbouw treincoupés te zien en in de roestige hoogbouw de referentie aan roestende treinrails te herkennen. Het pand was meteen al na zijn oplevering een controversieel gebouw en dat is nog steeds het geval. Tegenstanders vinden het gebouw lelijk en wijzen op de slechte staat van het gebouw.

Voorstanders vinden het gebouw mooi en willen het gebouw een plaats geven in de architectuurgeschiedenis van Tilburg. Door de aanleg van de Brokxlaan is het gebouw vrij komen te staan en komen de verhalen van de Werkplaats, van het NS-Plein én van de wijk Loven-Besterd, die veel spoorwegpersoneel leverde, hier bij elkaar.

Besterdring 235 Tilburg

Besterdring Tilburg

Nieuws

U kunt Heemschut op diverse manieren helpen. Dit varieert van het lid worden van de bond tot het zelf actie voeren voor bedreigd erfgoed. Daarnaast kunt u Heemschut ook steunen door te schenken of na te laten. Dat kan rechtstreeks aan de vereniging of via een gift of legaat aan onze steunstichting: www.heemschuthulpfonds.nl

Erfgoedvereniging Heemschut

 Nieuwezijds Kolk 28
1012 PV Amsterdam
 020 622 52 92
 info@heemschut.nl

Volgt u ons al?

Copyright © 2019 Heemschut / AanZee.nl
Gegevens uit het donateurs- of ledenbestand worden niet zonder toestemming van donateurs of leden beschikbaar gesteld aan derden.