Bijenkorf met sculptuur van Naum Gabo, Rotterdam

Provinciale commissie Zuid-Holland

De Bijenkorf aan de Coolsingel is de tweede behuizing van het warenhuis in Rotterdam. In 1930 werd het warenhuis, ontworpen door W.M. Dudok, geopend aan het toenmalige Van Hogendorpsplein. Het gebouw werd in 1940 door het bombardement zwaar beschadigd. In de wederopbouwplannen was geen plaats meer voor de oude Bijenkorf. De 26 meter hoge constructivistische sculptuur van Naum Gabo (1890-1977) werd in 1957 ontworpen in opdracht van De Bijenkorf en vormt een geheel met het door Marcel Breuer ontworpen warenhuis. In 2011 werden de Bijenkorf en het kunstwerk van Naum Gabo tot rijksmonument uit de wederopbouwperiode verklaard.

Januari 2012 trekt Sculpture International Rotterdam (SIR) aan de bel, het beeld van Naum Gabo is onderhevig aan slijtage en vertoont zichtbaar tekenen van verval. SIR wil door middel van crowdfunding het benodigde bedrag voor restauratie bij elkaar krijgen. Daarnaast moet de eigenaar instemmen met de restauratieplannen.

Juli 2014 vraagt Heemschut Zuid-Holland de gemeente Rotterdam of zij maatregelen wil nemen om verder verval van dit rijksmonument te voorkomen. De gemeente zegt in gesprek te zijn met de eigenaar om passende maatregelen te nemen tot behoud van dit sculptuur. Rotterdam ondersteunt de eigenaar waar ze kan. 

brief van Heemschut aan de gemeente Rotterdam, 1 juli 2014

brief van de gemeente Rotterdam aan Heemschut, 22 augustus 2014

Nieuws

U kunt Heemschut op diverse manieren helpen. Dit varieert van het lid worden van de bond tot het zelf actie voeren voor bedreigd erfgoed. Daarnaast kunt u Heemschut ook steunen door te schenken of na te laten. Dat kan rechtstreeks aan de vereniging of via een gift of legaat aan onze steunstichting: www.heemschuthulpfonds.nl

Erfgoedvereniging Heemschut

 Nieuwezijds Kolk 28
1012 PV Amsterdam
 020 622 52 92
 info@heemschut.nl

Volgt u ons al?

Copyright © 2019 Heemschut / AanZee.nl
Gegevens uit het donateurs- of ledenbestand worden niet zonder toestemming van donateurs of leden beschikbaar gesteld aan derden.