Boerderij Oostdam, Voorhout

Provinciale commissie Zuid-Holland

De monumentwaardige boerderij Oostdam aan de Herenstraat 2-2a is een boerderij van ongeveer 1800. Op het terrein staat een waagschuur uit 1750 met daarin nog een authentiek weegtoestel uit de achttiende eeuw. De boerderij staat naast de Nagelbrug langs de Leidsevaart. De plek is al lang bewoond. De boererij is een langgerekt gebouw met links een opkamer. Gevarieerde gevelindeling; raamindeling gedeeltelijk niet origineel evenals erker en dakkapel. Het gebouw is karakteristiek voor de agrarische geschiedenis van Voorhout. 
De eigenaar van boerderij Oostdam kreeg in 2013 de keuze om de boerderij al dan niet aan te wijzen als gemeentelijk monument. De eigenaar besloot in 2013 het pand niet aan te wijzen als gemeentelijk monument. Het gebouw werd eerder gewaardeerd met een totaalscore van 17 punten, waardoor de eigenaar zelf mocht kiezen.

Heemschut zou graag zien dat het complex van boerderij, waagsschuur en leilinden gespaard bleef, maar sloop ligt op de loer wegens de bouw van een rotonde en nieuwe brug nabij de boerderij.

 

Heemschut  werkt samen met Historische Kring Voorhout en AWN Vrijwilligers in de Archeologie

Nieuws

U kunt Heemschut op diverse manieren helpen. Dit varieert van het lid worden van de bond tot het zelf actie voeren voor bedreigd erfgoed. Daarnaast kunt u Heemschut ook steunen door te schenken of na te laten. Dat kan rechtstreeks aan de vereniging of via een gift of legaat aan onze steunstichting: www.heemschuthulpfonds.nl

Erfgoedvereniging Heemschut

 Nieuwezijds Kolk 28
1012 PV Amsterdam
 020 622 52 92
 info@heemschut.nl

Volgt u ons al?

Copyright © 2019 Heemschut / AanZee.nl
Gegevens uit het donateurs- of ledenbestand worden niet zonder toestemming van donateurs of leden beschikbaar gesteld aan derden.