Boerenschuur, Zevenbergen

Provinciale commissie Noord-Brabant

De rijksmonumentale boerenschuur, aan de Hazeldonkse Zandweg te Zevenbergen, dateert uit 1863. De schuur hoort bij een rijksmonumentale herenboerderij in buurtschap Zwartenberg. Het pand heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociaal-economische ontwikkeling, als voorbeeld van een vrijstaande Westbrabantse boerenschuur.

Februari 2014 legt gemeente Moerdijk het ontwerpbesluit voor het uitvoeren van werkzaamheden en het slopen van de schuur ter inzage. Mei 2014 adviseert de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) tegen de sloop, deze zou onvoldoende gemotiveerd zijn.

September 2014 stuurt Heemschut Noord-Brabant de gemeente Moerdijk een zienswijze, waarin zij zich aansluit bij het advies van de RCE. De schuur heeft door onoordeelkundige aanpassingen aan kwaliteit verloren. Zij is echter door haar positie en karakter typisch voor de West Brabantse kleigebieden, ook als onderdeel van het ensemble met de herenboerderij. Sloop zou een ernstige verarming zijn van het agrarische erfgoed van de streek.

Brief aan gemeente Moerdijk, 23 september 2014

U kunt Heemschut op diverse manieren helpen. Dit varieert van het lid worden van de bond tot het zelf actie voeren voor bedreigd erfgoed. Daarnaast kunt u Heemschut ook steunen door te schenken of na te laten. Dat kan rechtstreeks aan de vereniging of via een gift of legaat aan onze steunstichting: www.heemschuthulpfonds.nl

Erfgoedvereniging Heemschut

 Nieuwezijds Kolk 28
1012 PV Amsterdam
 020 622 52 92
 info@heemschut.nl

Volgt u ons al?

Copyright © 2018 Heemschut / AanZee.nl
Gegevens uit het donateurs- of ledenbestand worden niet zonder toestemming van donateurs of leden beschikbaar gesteld aan derden.