Brandweergebouw, Amsterdam

Commissie Amsterdam

Het fabrieksgebouw uit 1880 heeft een rijke vormgeving. Baksteenarchitectuur in afwisselende kleuren, gedecoreerde blokbebouwing, sluitstenen, een bijzondere gevelsteen en een karakteristieke trapgevel bij de directeurswoning op 99A maken het tot een beschermwaardig geheel. In het interieur vallen met name het houten trappenhuis en de muurschilderingen op.

Het voormalige hoofdkantoor van de Brandweer, gelegen aan de Weesperzijde nr. 99 en 99A, op de hoek van de Graaf Florisstraat in Amsterdam. Juli 2013 verkoopt de Gemeente Amsterdam het brandweerhoofdkantoor aan een Ierse familie, die er een hostel wil beginnen met duizend tot veertienhonderd bedden. Er zijn plannen voor een dakterras, een extra verdieping en het toevoegen van een stalen luifel. Buurtbewoners protesteren.

November 2013 houdt Heemschut Amsterdam een pleidooi voor bescherming en respectvolle restauratie van de panden. Deze vormen namelijk een belangrijke schakel in het architectonische lint van de Weesperzijde.

artikel op PropertyNL van 23 juli 2013

artikel in het Parool van 31 oktober 2013

Inspraaknota, 12 november 2013

U kunt Heemschut op diverse manieren helpen. Dit varieert van het lid worden van de bond tot het zelf actie voeren voor bedreigd erfgoed. Daarnaast kunt u Heemschut ook steunen door te schenken of na te laten. Dat kan rechtstreeks aan de vereniging of via een gift of legaat aan onze steunstichting: www.heemschuthulpfonds.nl

Erfgoedvereniging Heemschut

 Nieuwezijds Kolk 28
1012 PV Amsterdam
 020 622 52 92
 info@heemschut.nl

Volgt u ons al?

Copyright © 2019 Heemschut / AanZee.nl
Gegevens uit het donateurs- of ledenbestand worden niet zonder toestemming van donateurs of leden beschikbaar gesteld aan derden.