Bufovens, Altforst/ Maasbommel

Provinciale commissie Gelderland

Bufovens werden vroeger gebruikt voor het koken van wilgentenen, die vervolgens werden gevlochten tot manden en andere gebruiksvoorwerpen. De bufoven bestond uit een ijzeren bak van ongeveer 2.000 liter inhoud waaronder een vuur werd gestookt om de inhoud te verwarmen. Om het stookgedeelte voldoende trek te geven, stond er een kleine schoorsteen op. De oven werd gestookt met resten van hout, dat in voldoende mate beschikbaar was. Er zijn nog twee bufovens over. Een in Altforst en de ander in Maasbommel.

Februari 2014 vraagt Heemschut aandacht voor de laatste twee bufovens in Gelderland bij de gemeente West Maas en Waal. Deze objecten dreigen te verdwijnen. Ze zouden behouden moeten blijven als herinnering aan een vergeten ambacht waarbij de streekeigen producten aan vele mensen een armoedig middel van bestaan gaven. Heemschut adviseert de gemeente om de bufovens te beschermen door het toekennen van de monumentenstatus en/of via het bestemmingsplan.

Artikel de Gelderlander, 4 april 2012

Brief Heemschut West Maas en Waal, 7 februari 2014

U kunt Heemschut op diverse manieren helpen. Dit varieert van het lid worden van de bond tot het zelf actie voeren voor bedreigd erfgoed. Daarnaast kunt u Heemschut ook steunen door te schenken of na te laten. Dat kan rechtstreeks aan de vereniging of via een gift of legaat aan onze steunstichting: www.heemschuthulpfonds.nl

Erfgoedvereniging Heemschut

 Nieuwezijds Kolk 28
1012 PV Amsterdam
 020 622 52 92
 info@heemschut.nl

Volgt u ons al?

Copyright © 2019 Heemschut / AanZee.nl
Gegevens uit het donateurs- of ledenbestand worden niet zonder toestemming van donateurs of leden beschikbaar gesteld aan derden.