Buitenplaats Heidepark-Vredelust, Tilburg

Provinciale commissie Noord-Brabant

De landgoederen Heidepark en Vredelust waren landgoederen van rijke textielbaronnen. Heidepark was in het bezit van de familie Straeter en Vredelust van de familie Mutsaerts. Beide landgoederen zijn aangelegd in Engelse landschapsstijl, maar door de opvolging van eigenaren trad er verwaarlozing op. Sinds 1973 is de gemeente Tilburg eigenaar, zij stelden het open voor publiek. Villa Heidepark is zwaar verwaarloosd en staat sinds maart 2013 te koop, met horeca- of woonbestemming.

Oktober 2013 vraagt Heemschut de gemeente Tilburg om op korte termijn maatregelen te nemen. Het dak is lek en de huidige anti-kraak bewoning wordt niet voortgezet. De gemeente zou periodiek onderhoud moeten plegen, maar zegt in deze fase niet te willen renoveren. Zij voeren enkele tijdelijke maatregelen voor het wind- en waterdicht maken van het rijksmonument uit, maar deze houden geen twee maanden stand.

Januari 2014 licht Heemschut de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed in en vraagt hen om advies. Mei 2014 besluit de provincie Noord-Brabant, op aanvraag van de gemeente, de landgoederen Heidepark en Vredelust te ontdoen van de status van Ecologische Hoofd Structuur (EHS).

September 2014 is Vlaamse horeca-ondernemer Didier Deleuil bezig met een plan om Villa Heidepark om te vormen tot een toprestaurant. Architect De Brouwer heeft een ontwerp gemaakt voor een glazen aanbouw aan het rijksmonument, een restauratieplan ligt klaar. Er is één dwarsligger: een dwergvleermuisje.

artikel in BN de Stem van 12 maart 2013

artikel in het Brabants Dagblad van 19 oktober 2013

Brief Tilburg, 11 november 2013

Brief aan rijksdienst voor het cultureel erfgoed, 12 januari 2014

artikel in Brabants Dagblad van 11 september 2014

U kunt Heemschut op diverse manieren helpen. Dit varieert van het lid worden van de bond tot het zelf actie voeren voor bedreigd erfgoed. Daarnaast kunt u Heemschut ook steunen door te schenken of na te laten. Dat kan rechtstreeks aan de vereniging of via een gift of legaat aan onze steunstichting: www.heemschuthulpfonds.nl

Erfgoedvereniging Heemschut

 Nieuwezijds Kolk 28
1012 PV Amsterdam
 020 622 52 92
 info@heemschut.nl

Volgt u ons al?

Copyright © 2019 Heemschut / AanZee.nl
Gegevens uit het donateurs- of ledenbestand worden niet zonder toestemming van donateurs of leden beschikbaar gesteld aan derden.