Coöperatiegebouw, Zieuwent

Provinciale commissie Gelderland

Het voormalige coöperatiegebouw van de boerenbond ABCTA heeft een karakteristieke bakstenen voorgevel met o.a. een karakteristiek laad- en losperron, overkapping met gietijzeren dragers, boogvormige toegangen en 9-ruitsvensters met 4-ruits bovenlichten. Het coöperatiegebouw vat het verhaal van de geschiedenis van Zieuwent samen: een dorp op arme zandgrond dat door de komst van kunstmest en boerensamenwerking welvarend werd.

Nu is Boerenbond-Welkoop in het pand gevestigd, echter geven zij december 2013 aan te willen verhuizen naar Lichtenvoorde. Wat er precies met de straks leegstaande Welkoop gaat gebeuren is onbekend. December 2013 doet een raadslid een oproep tot behoud en herontwikkeling van het agrarisch industrieel erfgoed. September 2014 sluit de wethouder zich hierbij aan, hij is van mening dat in ieder geval het voorste deel van het coöperatiegebouw moet blijven staan.

Heemschut, BOEi en het SIEGF (Stichting Industrieel Erfgoed Gelderland-Flevoland) zien graag dat in ieder geval de voorgevel van het coöperatiegebouw voor het nageslacht bewaard blijft en verantwoord wordt ingepast. Tot er een nieuwe bestemming is gevonden, kan een tijdelijke bestemming een oplossing zijn tegen verpaupering.

Artikel AchterhoekNieuws.nl, 7 december 2013: (link ontbreekt)

Artikel de Gelderlander, 19 september 2014: (link ontbreekt)

Brief Heemschut aan Oost-Gelre, 10 oktober 2014

Interview Omroep Gelderland met Mathijs Witte

U kunt Heemschut op diverse manieren helpen. Dit varieert van het lid worden van de bond tot het zelf actie voeren voor bedreigd erfgoed. Daarnaast kunt u Heemschut ook steunen door te schenken of na te laten. Dat kan rechtstreeks aan de vereniging of via een gift of legaat aan onze steunstichting: www.heemschuthulpfonds.nl

Erfgoedvereniging Heemschut

 Nieuwezijds Kolk 28
1012 PV Amsterdam
 020 622 52 92
 info@heemschut.nl

Volgt u ons al?

Copyright © 2019 Heemschut / AanZee.nl
Gegevens uit het donateurs- of ledenbestand worden niet zonder toestemming van donateurs of leden beschikbaar gesteld aan derden.