De Hang van Laaxum, Laaxum

Provinciale commissie Friesland

De Hang van Laaxum

Het kleinste haventje van Fryslân is de haven van Laaxum. Rond 1932 richt de firma de Rook uit Lemmer er een rook- en zouterij op, opgetrokken uit wit zandsteen. Rond 1940 wordt de Hang aangekocht door de vishandel Firma Smits & Zwaan te Stavoren, die er enkele jaren paling roken. De Hang wordt daarna door de vissers van Laaxum gebruikt als plaats voor het wegen van de vis en het onderhoud van de netten. Na 1970 bleef er slechts één visser (Jan de Vries) over op Laaxum die de Hang tot op de dag van vandaag nog steeds gebruikt als opslagplaats voor de visserijbenodigdheden.

Het pand is in eigendom van de erfgename van de visrokerij en het perceel is van het Wetterskip Fryslân. De zoutloods wordt gebruikt als opslag en verder niet onderhouden. Het is overgeleverd aan de elementen en in staat van verval.

November 2013 wordt de ‘Werkgroep Cultuurhistorisch Erfgoed Warns, Skarl, Laaxum’ opgericht, met als doel om het pand in goede bouwkundige staat terug te brengen. De Werkgroep wil het pand graag snel restaureren en heeft al een paar pogingen gedaan om het pand in een stichting onder te brengen, maar daar voelt de eigenaar niets voor. Deze wil het liefst een horecabestemming in het gebouw zien, echter dit is in strijd met de regels in het vigerende bestemmingsplan. Heemschut Fryslân gaat in overleg met de werkgroep proberen het gestrande proces weer nieuw leven in te blazen en wil daarna in overleg treden met de gemeente Súdwest Fryslân en de eigenaar.

Interview van Jan de Vries, 28 maart 2014:

Artikel op Omroep Sudwest-Fryslan, 27 maart 2014:

 

U kunt Heemschut op diverse manieren helpen. Dit varieert van het lid worden van de bond tot het zelf actie voeren voor bedreigd erfgoed. Daarnaast kunt u Heemschut ook steunen door te schenken of na te laten. Dat kan rechtstreeks aan de vereniging of via een gift of legaat aan onze steunstichting: www.heemschuthulpfonds.nl

Erfgoedvereniging Heemschut

 Nieuwezijds Kolk 28
1012 PV Amsterdam
 020 622 52 92
 info@heemschut.nl

Volgt u ons al?

Copyright © 2019 Heemschut / AanZee.nl
Gegevens uit het donateurs- of ledenbestand worden niet zonder toestemming van donateurs of leden beschikbaar gesteld aan derden.