De Heimolen Rucphen

Provinciale commissie Noord-Brabant

De ronde stenen bergkorenmolen, ook wel bovenkruier, de Heimolen te Rucphen is een rijksmonument dat in 1844 als houten achtkantmolen opgericht en in 1866 vervangen werd door de huidige stenen molen op de bestaande achtkantige onderbouw. Daarbij is waarschijnlijk de kap en het gaande werk hergebruikt. Bijzonder zijn de grenenhouten balken met veel wankant. Het gebruik hiervan is uniek in molens in Nederland en geeft de molen een zeer hoge cultuurhistorische waarde.

Tot omstreeks 2000 was de molen regelmatig in bedrijf. Hierna is hij stil komen te staan. In 2008 heeft de gemeente de molen aangekocht. De molen is tussen 2010 en 2012 aan de buitenkant gerestaureerd. Daarna wilde de gemeente Rucphen de molen verkopen. Lange tijd waren er gegadigden, die in de molen een combinatie met zorg op locatie wilden. Deze plannen zijn in 2015 stukgelopen.

De molen wordt werkende gehouden door vrijwilligers. Door achterstallig onderhoud wordt de molen zo min mogelijk gebruikt. Ondanks dat er een BRIM subsidie is verleend door de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed is er sinds 5 jaar geen dagelijks onderhoud geweest aan de molen. Verval en verwaarlozing liggen op de loer.

 

Nieuws

U kunt Heemschut op diverse manieren helpen. Dit varieert van het lid worden van de bond tot het zelf actie voeren voor bedreigd erfgoed. Daarnaast kunt u Heemschut ook steunen door te schenken of na te laten. Dat kan rechtstreeks aan de vereniging of via een gift of legaat aan onze steunstichting: www.heemschuthulpfonds.nl

Erfgoedvereniging Heemschut

 Nieuwezijds Kolk 28
1012 PV Amsterdam
 020 622 52 92
 info@heemschut.nl

Volgt u ons al?

Copyright © 2019 Heemschut / AanZee.nl
Gegevens uit het donateurs- of ledenbestand worden niet zonder toestemming van donateurs of leden beschikbaar gesteld aan derden.