Dierense Sluis in Apeldoorns Kanaal, Dieren

Provinciale commissie Gelderland

Het Apeldoorns Kanaal wordt beheerd door Waterschap Vallei en Veluwe te Apeldoorn. Het kanaal is aangelegd in twee delen, in 1828 en 1868. De schutsluis te Dieren gaf het kanaal de verbinding met de rivier de IJssel, en heeft puntdeuren en een hefbrug. De schutsluis staat sinds 2009 niet meer voor de scheepvaart open, de vaarweg heeft daarom nog geen CEMT-klasse. Met een CEMT-klasse wordt duidelijk welke kanalen al dan niet bevaarbaar zijn vanwege diepgang en manoeuvreerbaarheid.

In Dieren is de lekkage van de sluis provisorisch verholpen, maar de renovatie van de sluis is nog blijven liggen. September 2013 laat Stichting Apeldoorns Kanaal, in samenwerking met Heemschut Gelderland, een waarderingsrapport schrijven. Februari 2014 vraagt Heemschut bij de gemeente Rheden de monumentenstatus aan voor de Dierense sluis. Heemschut vraagt  de gemeente om met het waterschap in overleg te gaan voor het uitvoeren van conserveringswerkzaamheden om verder verval van het sluiscomplex te voorkomen. Heemschut benaderd Waterschap Veluwe met dezelfde vraag.

Mei 2014 bericht de Regiobode Online over het uitbaggeren van het Apeldoorns Kanaal op het traject Heerde tot Hattem. Het plan is om later het hele kanaal uit te baggeren en weer bevaarbaar te maken. De gemeente Rheden heeft met de sluis in Dieren een belangrijke sleutel in handen voor een toekomstig bevaarbaar kanaal.

Brief gemeente Rheden, 7 februari 2014

Brief aan waterschap, 7 februari 2014

Rapport waardering Dierense sluis, 19 mei 2014

U kunt Heemschut op diverse manieren helpen. Dit varieert van het lid worden van de bond tot het zelf actie voeren voor bedreigd erfgoed. Daarnaast kunt u Heemschut ook steunen door te schenken of na te laten. Dat kan rechtstreeks aan de vereniging of via een gift of legaat aan onze steunstichting: www.heemschuthulpfonds.nl

Erfgoedvereniging Heemschut

 Nieuwezijds Kolk 28
1012 PV Amsterdam
 020 622 52 92
 info@heemschut.nl

Volgt u ons al?

Copyright © 2019 Heemschut / AanZee.nl
Gegevens uit het donateurs- of ledenbestand worden niet zonder toestemming van donateurs of leden beschikbaar gesteld aan derden.