Duivendorp, Den Dolder

Provinciale commissie Utrecht

De historische panden aan de Pleineslaan vormen het meest authentieke deel van het inmiddels 100 jarige Den Dolder. De panden werden gebouwd in opdracht van Christoph Pleines, eigenaar van de zeepfabriek de Duif. Hij wilde voor zijn werknemers huisvesting regelen. De panden aan de Pleineslaan –plaatselijk bekend als het Duivendorp - zijn eigendom van de woningbouwcorporatie “De Kombinatie” en worden tot groot ongenoegen van de huurders al jaren lang qua onderhoud zeer ernstig verwaarloosd. Tot voor kort koesterde de woningbouwcorporatie plannen om in de diepe achtertuinen van de percelen nieuwbouw te plegen en een deel (12 van de 30) van de op de monumentenlijst staande woningen te slopen. Op de huurders werd in hun ogen ontoelaatbare grote druk uitgeoefend om met deze plannen akkoord te gaan.

In de media:
bericht MONUMENTAAL (http://www.monumentaal.com/monumententstatus-duivendorp-den-dolder-blijft/), 24 oktober 2014
bericht USINE (http://www.usine-utrecht.nl/fabriekswoningen-pleineslaan-den-dolder-zeist-behouden/), 30 april 2016

U kunt Heemschut op diverse manieren helpen. Dit varieert van het lid worden van de bond tot het zelf actie voeren voor bedreigd erfgoed. Daarnaast kunt u Heemschut ook steunen door te schenken of na te laten. Dat kan rechtstreeks aan de vereniging of via een gift of legaat aan onze steunstichting: www.heemschuthulpfonds.nl

Erfgoedvereniging Heemschut

 Nieuwezijds Kolk 28
1012 PV Amsterdam
 020 622 52 92
 info@heemschut.nl

Volgt u ons al?

Copyright © 2019 Heemschut / AanZee.nl
Gegevens uit het donateurs- of ledenbestand worden niet zonder toestemming van donateurs of leden beschikbaar gesteld aan derden.