Fraterhuis St. Denis, Tilburg

Provinciale commissie Noord-Brabant

Het Fraterhuis Sint Denis bestaat uit een klooster en een kloosterkapel. Jos. Bedaux ontwerpt het klooster volgens klassieke opzet met vier vleugels die in carrévorm rond de kloosterhof zijn gerangschikt. Het klooster heeft drie bouwlagen onder met pannen gedekte schilddaken. In de symmetrisch ingedeelde gevels ligt de nadruk op gesloten gemetselde gevelvlakken en regelmatig geplaatste vensterassen. Het ontbreekt de strenge en sobere gevels aan ornamentiek. De enige verbijzondering in het gevelbeeld wordt gevormd door de hoekrisalieten aan de voorzijde van het klooster. De hoofdentree bevindt zich centraal in de voorgevel. Alle vensters zijn voorzien van ramen met monochroom glas-in-lood. De kloosterhof heeft een kloosteromgang bestaande uit een galerij op betonnen kolommen over de volle breedte van de gevels. De begane grond en eerste verdieping hebben openslaande tuin- en balkondeuren met luiken. Haaks op de noordelijke gevel van het klooster is een éénlaagse vleugel onder een afgeplat schilddak geplaatst. In deze vleugel bevinden zich onder andere de refter, de keuken en de gang naar de kloosterkapel. De vleugel heeft een hoekrisaliet. Hiermee zoekt Bedaux aansluiting bij het klooster. De voorgevel heeft zeven hoge, getoogde vensters. De kloosterkapel is van het type zaalkerk met halfronde absis. De gevels van de kapel hebben decoratief metselwerk in de vorm van donkere strekkenlagen. Hoge vensters met schouderbogen en ramen met monochroom glas-in-lood voorzien de kapel van licht. De kapel heeft wanden met schoon metselwerk en natuurstenen vloeren. Ranke kolommen geleden de ruimte. Bedaux voorziet de kapel van een witgepleisterd gewelf. Het klooster staat sinds 2009 leeg.

U kunt Heemschut op diverse manieren helpen. Dit varieert van het lid worden van de bond tot het zelf actie voeren voor bedreigd erfgoed. Daarnaast kunt u Heemschut ook steunen door te schenken of na te laten. Dat kan rechtstreeks aan de vereniging of via een gift of legaat aan onze steunstichting: www.heemschuthulpfonds.nl

Erfgoedvereniging Heemschut

 Nieuwezijds Kolk 28
1012 PV Amsterdam
 020 622 52 92
 info@heemschut.nl

Volgt u ons al?

Copyright © 2019 Heemschut / AanZee.nl
Gegevens uit het donateurs- of ledenbestand worden niet zonder toestemming van donateurs of leden beschikbaar gesteld aan derden.