Fruitmuren, Westland

Provinciale commissie Zuid-Holland

Een fruitmuur is een muur die in een fruitboomgaard werd geplaatst om de fruitbomen te beschermen. Fruitmuren werden sinds de Middeleeuwen gebouwd waarbij werd geëxperimenteerd met verschillende standen en vormen om de fruitteelt in Nederland te vergemakkelijken.

Aan de doorgaande weg van Poeldijk naar Monster staat een fruitmuur, die omstreeks 1900 gebouwd is en gebruikt om teelten van zacht fruit, in dit geval druiven, tegen de koude noorden- en westenwinden te beschermen. De fruitmuren zijn karakteristiek voor het Westland, de economische bloei hier begon vooral met deze teelten.

De muur hoort oorsponkelijk bij een complex kniekassen dat door een warenhuis is vervangen. De muur bestaat uit tweede delen, elk ongeveer 50 meter lang, die langs de provinciale weg liggen.

Heemschut Zuid-Holland stelt de verwaarlozing van verschillende monumentale fruitmuren aan de kaak bij de gemeente Westland. 

Historische fruitmuur Kwintsheul mogelijk toch gesloopt, Omroep West, 19 april 2018

Fruitmuur krijgt geen unanieme steun van raad, AD, 11 januari 2018

Nieuws

U kunt Heemschut op diverse manieren helpen. Dit varieert van het lid worden van de bond tot het zelf actie voeren voor bedreigd erfgoed. Daarnaast kunt u Heemschut ook steunen door te schenken of na te laten. Dat kan rechtstreeks aan de vereniging of via een gift of legaat aan onze steunstichting: www.heemschuthulpfonds.nl

Erfgoedvereniging Heemschut

 Nieuwezijds Kolk 28
1012 PV Amsterdam
 020 622 52 92
 info@heemschut.nl

Volgt u ons al?

Copyright © 2019 Heemschut / AanZee.nl
Gegevens uit het donateurs- of ledenbestand worden niet zonder toestemming van donateurs of leden beschikbaar gesteld aan derden.