Gemeenlandshuis van het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier te Edam

Provinciale commissie Noord-Holland

Het complex Schepenmakersdijk 10-16 bestaat uit het oude Gemeenlandshuis van het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier en enkele andere panden op een terrein aan de zuidoostkant van het oude centrum van Edam. Het pand bestaat uit een rijksmonumentaal deel (nr 10 en 16) en enkele latere toevoegingen vooral uit de jaren 70 en vormt een oud bestuurscomplex. Het complex ligt in het rijksbeschermde stadsgezicht van Edam. Het vorige college heeft samen met het Hoogheemraadschap het bestuurscomplex aan Prospect Investments BV, verkocht, die een hergebruik voor ogen heeft op commerciële basis. De Vier Jaargetijden uit Haarlem is de ontwikkelaar en wil zo snel mogelijk beginnen en heeft de huizen te koop gezet. Het Gemeendlanshuis bestaat uit drie om een hof gegroepeerde gebouwen uit de 18e eeuw. In het middelste gebouw bevindt zich de oudste vergaderzaal van het Hoogheemraadschap van de Uitwaterende Sluizen van Kennemerland en West-Friesland. De tuin is ook monumentaal.

 

Geschiedenis van het Gemeenlandshuis in Edam, Edams Museum en Oneindig Noord-Holland

Nieuws

U kunt Heemschut op diverse manieren helpen. Dit varieert van het lid worden van de bond tot het zelf actie voeren voor bedreigd erfgoed. Daarnaast kunt u Heemschut ook steunen door te schenken of na te laten. Dat kan rechtstreeks aan de vereniging of via een gift of legaat aan onze steunstichting: www.heemschuthulpfonds.nl

Erfgoedvereniging Heemschut

 Nieuwezijds Kolk 28
1012 PV Amsterdam
 020 622 52 92
 info@heemschut.nl

Volgt u ons al?

Copyright © 2019 Heemschut / AanZee.nl
Gegevens uit het donateurs- of ledenbestand worden niet zonder toestemming van donateurs of leden beschikbaar gesteld aan derden.