Gevangenisdorp, Veenhuizen

Provinciale commissie Drenthe

Veenhuizen is van oorsprong een veenontginningsgebied. In 1823 werd de 'Kolonie Veenhuizen' gesticht. Het was de bedoeling om landlopers, bedelaars en zwervers uit heel Nederland te leren werken en onderwijs te geven. Later die eeuw raakte de kolonie in financiële problemen en kwam die in handen van het ministerie van Justitie. Toen Justitie zich in de jaren 80 van de vorige eeuw terugtrok achter de hekken van de strafinrichtingen, werd in hoog tempo een groot deel van de panden afgestoten. Die kregen geen andere functie uit veiligheidsoverwegingen: Veenhuizen was en bleef een gevangenisdorp. Leegstand en verpaupering sloegen daarna snel toe. Het duurde lang voordat overheden zich realiseerden dat Veenhuizen een voor Europa unieke ontstaansgeschiedenis heeft. Ruim 10 jaar geleden werden de handen ineengeslagen om het dorp als cultuurhistorisch erfgoed te behouden. Het eerste grote project werd in 2005 opgeleverd: het Nationaal Gevangenismuseum. De laatste mijlpaal, 1,5 jaar geleden, was de opening van het gerestaureerde 'Klein Soestdijk', de weelderige voormalige woning van de gevangenisdirecteur. De restauratie van het gevangenisdorp heeft bijna 60 miljoen euro gekost. Weggegooid geld als de gevangenissen sluiten, vreest de provincie Drenthe. Veenhuizen is bovendien genomineerd voor een plaats op de Werelderfgoedlijst.

U kunt Heemschut op diverse manieren helpen. Dit varieert van het lid worden van de bond tot het zelf actie voeren voor bedreigd erfgoed. Daarnaast kunt u Heemschut ook steunen door te schenken of na te laten. Dat kan rechtstreeks aan de vereniging of via een gift of legaat aan onze steunstichting: www.heemschuthulpfonds.nl

Erfgoedvereniging Heemschut

 Nieuwezijds Kolk 28
1012 PV Amsterdam
 020 622 52 92
 info@heemschut.nl

Volgt u ons al?

Copyright © 2019 Heemschut / AanZee.nl
Gegevens uit het donateurs- of ledenbestand worden niet zonder toestemming van donateurs of leden beschikbaar gesteld aan derden.