Herenhuis, Terneuzen

Provinciale commissie Zeeland

Aan de Nieuwstraat in Terneuzen staat een karakteristiek herenhuis. Het pand uit circa 1820 is de voormalige woning van de directeur van Rijkswaterstaat, tijdens de werkzaamheden aan het kanaal van Gent-Ternzeuzen. Onder het pand zitten vermoedelijk 16e-eeuwse keldergewelven. Het vormt het een bijzonder ensemble met de andere panden uit de 19e-eeuw.

Februari 2011 ontvangt Heemschut Zeeland een melding over het herenhuis in de Nieuwstraat in Terneuzen. Het wordt bedreigd met sloop in verband met het nieuwbouwplan Nieuwstraat zuid. Heemschut informeert bij de gemeente Terneuzen naar de plannen met betrekking tot het pand en vraagt in hoeverre het nieuwbouwplan concreet is.

Juni 2011 adviseert Heemschut het college het pand toe te voegen aan de lijst van gemeentelijke monumenten. Stichting Cultureel Erfgoed Zeeland (SCEZ) voert een cultuurhistorische waardebepaling uit. Januari 2015 krijgt het pand aan de Nieuwstraat een herbestemming: er wordt een kringloopwinkel gevestigd. Dit zorgt voor behoud van het pand.

Melding, 23 februari 2011

'Alom lof voor plan Nieuwstraat-Zuid', 21 juni 2018

 

Nieuws

U kunt Heemschut op diverse manieren helpen. Dit varieert van het lid worden van de bond tot het zelf actie voeren voor bedreigd erfgoed. Daarnaast kunt u Heemschut ook steunen door te schenken of na te laten. Dat kan rechtstreeks aan de vereniging of via een gift of legaat aan onze steunstichting: www.heemschuthulpfonds.nl

Erfgoedvereniging Heemschut

 Nieuwezijds Kolk 28
1012 PV Amsterdam
 020 622 52 92
 info@heemschut.nl

Volgt u ons al?

Copyright © 2019 Heemschut / AanZee.nl
Gegevens uit het donateurs- of ledenbestand worden niet zonder toestemming van donateurs of leden beschikbaar gesteld aan derden.