Hut van Frederik Van Eeden Bussum

Provinciale commissie Noord-Holland

De hut werd in 1898 ontworpen door Willem Cornelis Bauer, in opdracht van Frederik van Eeden, en in oorsprong gebouwd op het terrein van de gelijktijdig gestichte kolonie Walden, die was geïnspireerd op het werk van de Amerikaanse schrijver D.H. Thoreau 1817-1862. De half ingegraven en met stro bedekte hut stond aanvankelijk op Oost-Walden bij Van Eedens huis "De Lelie", maar werd in november 1908, na het faillissement van de kolonie, verplaatst naar West-Walden, achter het huisje van Truida Everts (met wie Van Eeden in 1907 hertrouwde). Later is de hut verbouwd: er kwam een extra raam bij en het strodak werd vervangen door een pannendak. En nog weer later is het horizontale beschot aan de buitenzijde gedeeltelijk vervangen door verticale delen. In deze hut werkte Van Eeden onder meer aan zijn roman "Van de koelen meren des doods".

De hut is een klein, rechthoekig en verdiept in de grond gelegen bouwwerk met houtskelet, bestaande uit één bouwlaag onder een zadeldak gedekt met rode Hollandse pannen met nokvorsten. Het licht overstekende dak heeft gladde windveren met afgeronde uiteinden. De hut is van algemeen belang wegens cultuur- en architectuurhistorische waarde als historisch-functioneel onderdeel van het complex Hof van Eeden en als één van de weinig overgebleven hutten van de kolonie Walden, ontworpen door de architect W.C.Bauer in 1898, geïnspireerd op de hut van Thoreau en gebruikt door de schrijver Frederik van Eeden.

In het interieur verwijzen nog allerlei zaken naar het leven en werk van Frederik van Eeden. 

De hut is in slechte staat van onderhoud. Heemschut probeert samen met gemeente en Historische Kring Bussum de eigenaar te overreden onderhoud te (laten) plegen.

Nieuws

U kunt Heemschut op diverse manieren helpen. Dit varieert van het lid worden van de bond tot het zelf actie voeren voor bedreigd erfgoed. Daarnaast kunt u Heemschut ook steunen door te schenken of na te laten. Dat kan rechtstreeks aan de vereniging of via een gift of legaat aan onze steunstichting: www.heemschuthulpfonds.nl

Erfgoedvereniging Heemschut

 Nieuwezijds Kolk 28
1012 PV Amsterdam
 020 622 52 92
 info@heemschut.nl

Volgt u ons al?

Copyright © 2019 Heemschut / AanZee.nl
Gegevens uit het donateurs- of ledenbestand worden niet zonder toestemming van donateurs of leden beschikbaar gesteld aan derden.