ING-hoofdkantoor Amsterdam-Zuidoost

Commissie Amsterdam

Op 1 april 1963 richtte Ton Alberts een architectenbureau op. In deze eerste jaren houdt het bureau zich vooral bezig met kleine opdrachten. Vanaf 1975 wordt hij bijgestaan door Max van Huut. Eind jaren zeventig krijgt het bureau zijn belangrijkste opdracht, het ontwerp voor het hoofdkantoor van de NMB Bank (nu ING), te Amsterdam. In 1987 wordt het gebouw opgeleverd. Het krijgt de bijnaam, het zandkasteel of apenrots. Tegelijk wordt Max van Huut partner en krijgt het bureau zijn huidige naam Architectenbureau Alberts & Van Huut (-Saarberg van der Scheer en Partners). Vele bijzondere gebouwen volgen in de zo kenmerkende en geliefde antroposifische architectonische stijl. Het zandkasteel bevatte bij de oplevering 52.000 m2 kantoorruimte en 28.000 m2 parkeer- en overige ruimten. Een enorme oppervlakte en in de huidige tijd veel te groot voor de bankactiviteiten van ING, ook al omdat verzekeringsbedrijf Nationale Nederlanden sinds kort op eigen benen is komen te staan.

In 2019 zal de ING haar hoofdkantoor verlaten en naar het huidige Hema kantoor aan de Frankemaheerd in Amsterdam-Zuidoost verhuizen. Via oa. berichten in kranten is begin december jl. bekend geworden dat een consortium het pand heeft gekocht en woningen en andere functies in het gebouw kwijt wil. Heemschut probeert met een beschermde status bij te dragen aan een goede en zorgvuldige omgang met dit monumentale gebouw.

 

Hoofdkantoor wordt getransformeerd naar woningen, Financieel Dagblad 8 december 2015

 

 

Nieuws

U kunt Heemschut op diverse manieren helpen. Dit varieert van het lid worden van de bond tot het zelf actie voeren voor bedreigd erfgoed. Daarnaast kunt u Heemschut ook steunen door te schenken of na te laten. Dat kan rechtstreeks aan de vereniging of via een gift of legaat aan onze steunstichting: www.heemschuthulpfonds.nl

Erfgoedvereniging Heemschut

 Nieuwezijds Kolk 28
1012 PV Amsterdam
 020 622 52 92
 info@heemschut.nl

Volgt u ons al?

Copyright © 2019 Heemschut / AanZee.nl
Gegevens uit het donateurs- of ledenbestand worden niet zonder toestemming van donateurs of leden beschikbaar gesteld aan derden.