Interieur Paterskerk Eindhoven

Provinciale commissie Noord-Brabant

Erfgoedvereniging Bond Heemschut en het Cuypersgenootschap vrezen voor het interieur van de Paterskerk in Eindhoven in de plannen van DELAmondo voor het Rijksmonument. Gezamenlijk dienden beide erfgoedverenigingen deze week bezwaar in bij de gemeente Eindhoven. DELAmondo wil van de kerk een ceremoniehuis maken, maar brengt daarmee het interieur onherstelbare schade toe.

Want Heemschut en het Cuypersgenootschap zijn geschrokken van het verwijderen van delen van het monumentale kerkinterieur, nog voordat de vergunning is verleend. Zo zijn uit de kerk al de kerkbanken en de kruiswegstaties verdwenen.

Ook maken Heemschut en Cuypersgenootschap bezwaar tegen het grotendeels verder verwijderen van het interieur in de plannen van DELAmondo. Zo dreigen onder meer het hoogaltaar, de kruisweg, onderdelen van de communiebank, preekstoel en biechtstoelen te verdwijnen. “Door de voorgenomen verwijdering van de belangrijkste interieuronderdelen treedt niet slechts een onacceptabel verlies van kunst- en cultuurhistorische waarden op, maar verliest het monument bovendien zijn essentie”, aldus Leo Dubbelaar.

Bijzonder schrijnend is de voorgenomen verwijdering van het orgel uit de Paterskerk – dat niet alleen qua ontwerp van de orgelkas maar ook voor wat betreft de klankkleur speciaal op de architectonische ruimte van de Paterskerk is afgestemd.

Tramstraat 37

Eindhoven Paterskerk

Nieuws

U kunt Heemschut op diverse manieren helpen. Dit varieert van het lid worden van de bond tot het zelf actie voeren voor bedreigd erfgoed. Daarnaast kunt u Heemschut ook steunen door te schenken of na te laten. Dat kan rechtstreeks aan de vereniging of via een gift of legaat aan onze steunstichting: www.heemschuthulpfonds.nl

Erfgoedvereniging Heemschut

 Nieuwezijds Kolk 28
1012 PV Amsterdam
 020 622 52 92
 info@heemschut.nl

Volgt u ons al?

Copyright © 2019 Heemschut / AanZee.nl
Gegevens uit het donateurs- of ledenbestand worden niet zonder toestemming van donateurs of leden beschikbaar gesteld aan derden.