Klooster Mariabosch, Baexem

Provinciale commissie Limburg

Januari 2008 is het Klooster Mariabosch in Baexem verkocht aan een projectontwikkelaar, die een deel van het kloostercomplex wil slopen, bomen wil rooien en de beek wil verleggen om er woningen te bouwen. De plannen hebben veel onrust bij de buren van het klooster veroorzaakt. Zij hebben zich schriftelijk tot de gemeente gewend. In 2008 presenteert Gemeente Leudal de plannen voor het klooster en de kloostertuin. Heemschut is van mening dat het cultuurhistorische element in het middengedeelte van het kloostergebouw behouden zou moeten worden, inclusief het bijbehorende deel van het park. Het poortgebouw en de kapel zouden gesloopt kunnen worden. De gemeente Leudal is bereid nader onderzoek uit te voeren. September 2010 lijkt het of het middendeel van het kloostergebouw niet gered kan worden, de aandacht van Heemschut wordt verlegd naar het park. De planvorming ligt inmiddels stil. April 2014 wordt bekend dat provincie Limburg ruim 1,1 miljoen euro in de verbouwing en restauratie van Klooster Mariabosch in Baexem steekt. Het complex wordt daarbij voorzien van woningen. Het park wordt een openbaar en toegankelijk gebied. Heemschut volgt de ontwikkelingen.

U kunt Heemschut op diverse manieren helpen. Dit varieert van het lid worden van de bond tot het zelf actie voeren voor bedreigd erfgoed. Daarnaast kunt u Heemschut ook steunen door te schenken of na te laten. Dat kan rechtstreeks aan de vereniging of via een gift of legaat aan onze steunstichting: www.heemschuthulpfonds.nl

Erfgoedvereniging Heemschut

 Nieuwezijds Kolk 28
1012 PV Amsterdam
 020 622 52 92
 info@heemschut.nl

Volgt u ons al?

Copyright © 2019 Heemschut / AanZee.nl
Gegevens uit het donateurs- of ledenbestand worden niet zonder toestemming van donateurs of leden beschikbaar gesteld aan derden.