Kustlicht Maasvlakte

Provinciale commissie Werkgroep Post '65

De vuurtoren aan de Maasvlakte, officieel genoemd Kustlicht Maasvlakte, is ontworpen door W. Colenbrander en gebouwd in 1974. De toren heeft een hoogte van 65 meter en is daarmee de hoogste en jongste vuurtoren van Nederland. De toren, gelegen aan de westkant van de Maasvlakte, markeerde de ingang van de Nieuwe Waterweg en het achtergelegen gebied Europoort. Met de komst van deze toren verviel de functie van de twee vuurtorens in Hoek van Holland. De toren is echter alleen nog in gebruik als radarinstallatie. Het licht werd gedoofd op 8 oktober 2008. Door de aanleg van de Tweede Maasvlakte staat de vuurtoren niet meer direct aan de kust.

De achthoekige toren is van beton en voorzien van zes witte en zes zwarte horizontale strepen. De toren is onbemand en niet geopend voor het publiek. Hij is in beheer bij Rijkswaterstaat. Bovenop de vuurtoren staat de radarinstallatie ten behoeve van de scheepvaartbegeleiding in de haven en voor de kust. Op de toren is een plaquette aangebracht met een gedicht "Kustlicht Maasvlakte" van Max Dendermonde.

Er zijn sloopplannen voor de vuurtoren. 

Maasvlakte

U kunt Heemschut op diverse manieren helpen. Dit varieert van het lid worden van de bond tot het zelf actie voeren voor bedreigd erfgoed. Daarnaast kunt u Heemschut ook steunen door te schenken of na te laten. Dat kan rechtstreeks aan de vereniging of via een gift of legaat aan onze steunstichting: www.heemschuthulpfonds.nl

Erfgoedvereniging Heemschut

 Nieuwezijds Kolk 28
1012 PV Amsterdam
 020 622 52 92
 info@heemschut.nl

Volgt u ons al?

Copyright © 2019 Heemschut / AanZee.nl
Gegevens uit het donateurs- of ledenbestand worden niet zonder toestemming van donateurs of leden beschikbaar gesteld aan derden.