Landgoed der Boede

Provinciale commissie Zeeland

Huis der Boede is een buitenplaats in Koudekerke in de buurt van Vlissingen in de provincie Zeeland. Het gebouw met park en toegangshek is een rijksmonument.De bewoningsgeschiedenis gaat terug tot in de Middeleeuwen toen er al een adellijk huis lag, maar de huidige buitenplaats is gebouwd in 1745 door de bekende Antwerpse architect en Jan Pieter van Baurscheidt de Jonge, in opdracht van de toenmalige burgemeester van Vlissingen, dhr. Jacob van der Mandere. De tuin werd in barokstijl aangelegd.

Geschiedenis van Huis der Boede

Verschillende families hebben tot 1926 op Huis Der Boede gewoond. Sloop werd vervolgens afgewend door aankoop door notaris Jan Loeff. Na de tweede wereldoorlog waren alle gebouwen nodig voor de opvang van de Walcherse bevolking. Sinds 1950 was SVRZ eigenaar van Der Boede. De zorginstelling kocht het gebouw om er een ziekenhuis voor chronische patiënten van te maken. De SVRZ bleef tot 2005.  Inmiddels staat Huis der Boede al tien jaar leeg. De meeste gebouwen op het terrein zijn gesloopt. Echter, verschillende initiatieven om tot een herbestemming te komen zijn mislukt. Nu is er een plan om het hoofdgebouw in gebruik te nemen en op het terrein 22 villa's te bouwen.

Heemschut Zeeland reageert op het bestemmingsplan en de plannen.

Partner is Stichting Dorpsraad Koudekerke

Nieuws

U kunt Heemschut op diverse manieren helpen. Dit varieert van het lid worden van de bond tot het zelf actie voeren voor bedreigd erfgoed. Daarnaast kunt u Heemschut ook steunen door te schenken of na te laten. Dat kan rechtstreeks aan de vereniging of via een gift of legaat aan onze steunstichting: www.heemschuthulpfonds.nl

Erfgoedvereniging Heemschut

 Nieuwezijds Kolk 28
1012 PV Amsterdam
 020 622 52 92
 info@heemschut.nl

Volgt u ons al?

Copyright © 2019 Heemschut / AanZee.nl
Gegevens uit het donateurs- of ledenbestand worden niet zonder toestemming van donateurs of leden beschikbaar gesteld aan derden.