Magdalenakapel Amsterdam

Commissie Amsterdam

Aan de Spaarndammerstraat in de Spaarndammerbuurt staat het Rooms-Katholieke parochiehuis van de oude Maria Magdalenakerk. Deze kerk naar ontwerp van Pierre Cuypers is in 1968 gesloopt. De fundamenten bevinden zich in het Domela Nieuwenhuispark.

Het betreffende pand is een breed eclectisch gebouw dat in drie fasen tussen 1881 en 1898 tot stand kwam naar een ontwerp van J. Stillmann, W. Langhout en P.H. van Niftrik. De gevel dateert uit 1881 en de bovenste etage met topgevel werd in 1898 vermoedelijk na een aanzienlijke wijziging van de vroegere kap toegevoegd. Het pand diende oorspronkelijk als kantoor van de nabijgelegen toenmalige Wester Suiker Raffinaderij. In 1919 stootte de directie van de suikerfabriek het pand af waarna het in 1924 in bezit kwam van de rooms-katholieke Maria Magdalenaparochie die het als parochiehuis in gebruik nam.

Het parochiehuis van de Maria Magdalenekerk is blijven staan en deed lang dienst als kapel en bestuurscentrum voor de parochie. In de bovenruimten heeft zich een dansschool gevestigd. Tot 2012 werden in de kapel kerkdiensten gehouden. In mei 2012 is het hele complex van de R.K. parochie verkocht aan Dansschool Salsa4Fun. 

Eind juni 2016 werd bekend dat het parochiehuis verkocht is aan een projectontwikkelaar die hier woningen wil realiseren. 

Het parochiehuis is een mooi, opvallend, gebouw in de straatwand. Met name de forse topgevel met luifel in chaletstijl is bijzonder voor Amsterdam. Heemschut Amsterdam hoopt dat met zorg met het pand wordt omgegaan door de nieuwe eigenaar. 

Nieuws

U kunt Heemschut op diverse manieren helpen. Dit varieert van het lid worden van de bond tot het zelf actie voeren voor bedreigd erfgoed. Daarnaast kunt u Heemschut ook steunen door te schenken of na te laten. Dat kan rechtstreeks aan de vereniging of via een gift of legaat aan onze steunstichting: www.heemschuthulpfonds.nl

Erfgoedvereniging Heemschut

 Nieuwezijds Kolk 28
1012 PV Amsterdam
 020 622 52 92
 info@heemschut.nl

Volgt u ons al?

Copyright © 2019 Heemschut / AanZee.nl
Gegevens uit het donateurs- of ledenbestand worden niet zonder toestemming van donateurs of leden beschikbaar gesteld aan derden.