Metrokunst Oostlijn, Amsterdam

Commissie Amsterdam

De gemeente Amsterdam gaat na de huidige onderhoudsbeurt de inrichting van de metrostations van de Oostlijn vernieuwen. De karakteristieke kunstwerken in de ondergrondse stations dreigen te verdwijnen! De kunstwerken zijn gemaakt in de jaren zeventig bij de bouw van de stations. Vaak verbindt de kunst de ondergrondse stations met de daarboven gelegen wereld van die jaren. Zo verwijst de letterkunst van Opland in het station Wibautstraat naar de drukkerijen en kantoren van de Volkskrant, Trouw en Het Parool pal boven het station. En het kunstwerk van Sierhuis, van Gasteren en anderen in het station Nieuwmarkt naar het succesvolle verzet in die buurt tegen de plannen om de binnenstad na de aanleg van de Oostlijn om te bouwen tot een groot kantorencentrum met snelweg.Veel kunst is de afgelopen jaren al verwijderd of zwaar beschadigd bij het onderhoud van de stations. De letters van Sandberg in station Waterlooplein dreigen te verdwijnen.

U kunt Heemschut op diverse manieren helpen. Dit varieert van het lid worden van de bond tot het zelf actie voeren voor bedreigd erfgoed. Daarnaast kunt u Heemschut ook steunen door te schenken of na te laten. Dat kan rechtstreeks aan de vereniging of via een gift of legaat aan onze steunstichting: www.heemschuthulpfonds.nl

Erfgoedvereniging Heemschut

 Nieuwezijds Kolk 28
1012 PV Amsterdam
 020 622 52 92
 info@heemschut.nl

Volgt u ons al?

Copyright © 2019 Heemschut / AanZee.nl
Gegevens uit het donateurs- of ledenbestand worden niet zonder toestemming van donateurs of leden beschikbaar gesteld aan derden.