Molen Schuddebeurs, Lage Zwaluwe

Provinciale commissie Noord-Brabant

In de gemeente Drimmelen, ten westen van de kern Lage Zwaluwe, staat het restant van wat eens een van de grootste poldermolens van Nederland is geweest. De molenromp, gebouwd in 1794, staat naast het voormalige stoomgemaal, dat thans dienst doet als woonhuis. Niemand minder dan prins Willem V van Oranje heeft de opdracht gegeven tot de bouw van de molen. Naast de windkracht is de molen ook elektrisch aangestuurd. Tevens heeft de molen als uitkijkpost gefunctioneerd, in de tweede wereldoorlog en de koude oorlog. De molen maakt onderdeel uit van de liberation route. De provincie Noord-Brabant heeft de Poldermolen erkend als een waardevol object via de Cultuurhistorische Waardenkaart. De gemeente Drimmelen heeft de molen als gemeentelijk monument aangemerkt. Deze jarenlang verwaarloosde poldermolen is eigendom van RijksVastgoed en OntwikkelingsBedrijf. Dit overheidsbedrijf wil de molen nu onderhands aanbesteden aan verschillende partijen. Vanwege de slechte staat zou de molen gesloopt kunnen worden.

U kunt Heemschut op diverse manieren helpen. Dit varieert van het lid worden van de bond tot het zelf actie voeren voor bedreigd erfgoed. Daarnaast kunt u Heemschut ook steunen door te schenken of na te laten. Dat kan rechtstreeks aan de vereniging of via een gift of legaat aan onze steunstichting: www.heemschuthulpfonds.nl

Erfgoedvereniging Heemschut

 Nieuwezijds Kolk 28
1012 PV Amsterdam
 020 622 52 92
 info@heemschut.nl

Volgt u ons al?

Copyright © 2019 Heemschut / AanZee.nl
Gegevens uit het donateurs- of ledenbestand worden niet zonder toestemming van donateurs of leden beschikbaar gesteld aan derden.