Monumentenbeleid Baarn

Provinciale commissie Utrecht

Begin december is aan de Amalialaan in Baarn een bijzondere villa uit 1880 gesloopt. Eeuwig zonde want het was een prachtig pand met waardevol interieur. Helaas bleek dat het pand niet beschermd was, terwijl op internet stond dat het wel beschermd was. Naar aanleiding van de sloop heeft Heemschut samen met Cuypersgenootschap gekeken hoe het monumentenbeleid is geregeld. Dat blijkt nog niet mee te vallen. Er is geen monumentenlijst beschikbaar, er blijken veel te weinig panden aangewezen. Op het gemeentehuis is ook geen aanspreekpunt voor monumenteigenaren en belangenorganisaties. Er kan ook geen beleid ontwikkeld worden.

Een en ander komt ook tot uitdrukking in het ontbreken van erfgoed bij herinrichtingsplannen voor de winkelstraten, het nieuwe geactualiseeerde kunst- en cultuurbeleid, de plannen rond Paleis Soestdijk en de overgang naar duurzaamheid.

Heemschut en het Cuypersgenootschap hopen op verbeteringen bij de gemeente. Goeie voorbeelden zijn Soest en Bunschoten.

U kunt Heemschut op diverse manieren helpen. Dit varieert van het lid worden van de bond tot het zelf actie voeren voor bedreigd erfgoed. Daarnaast kunt u Heemschut ook steunen door te schenken of na te laten. Dat kan rechtstreeks aan de vereniging of via een gift of legaat aan onze steunstichting: www.heemschuthulpfonds.nl

Erfgoedvereniging Heemschut

 Nieuwezijds Kolk 28
1012 PV Amsterdam
 020 622 52 92
 info@heemschut.nl

Volgt u ons al?

Copyright © 2019 Heemschut / AanZee.nl
Gegevens uit het donateurs- of ledenbestand worden niet zonder toestemming van donateurs of leden beschikbaar gesteld aan derden.