Monumentenbeleid Hollands Kroon

Provinciale commissie Noord-Holland

Hollands Kroon is een nieuwe fusiegemeente. Het bestrijkt het oude eiland Wieringen, de Wieringermeer, de zeekleipolders rond Anna Paulowna en de voormalige gemeente Nieuwe Niedorp. De gemeente bestaat uit een 22 tal dorpen. Het gemeentehuis staat in Anna Paulowna. Als nieuwe gemeente is het nog lastig om een eigen identiteit te hebben. De kracht ligt in de afzonderlijke gemeenschappen, die allen een rijke geschiedenis kennen. Heemschut merkt dat er voor de zorg om het behoud van de enorme rijkdom aan erfgoed maar weinig beleid bestaat. Er is geen actueel gemeentelijk monumentenbeleid, in bestemmingsplannen worden panden niet ruimtelijk beschermd en de hele gemeente is welstandsvrij. Bescherming van cultureel erfgoed kun je ons inziens niet alleen aan burgers overlaten. Daar moet de gemeente ook een rol in hebben.

Cuypersgenootschap sleept Hollands Kroon voor rechter om monumenten, 16 augustus 2018

Provincie wil 24 monumenten van lijst in Hollands Kroon halen, 10 april 2018

Cuypersgenootschap vraagt monumentenstatus van 4 panden aan, 24 juli 2015

 

Nieuws

U kunt Heemschut op diverse manieren helpen. Dit varieert van het lid worden van de bond tot het zelf actie voeren voor bedreigd erfgoed. Daarnaast kunt u Heemschut ook steunen door te schenken of na te laten. Dat kan rechtstreeks aan de vereniging of via een gift of legaat aan onze steunstichting: www.heemschuthulpfonds.nl

Erfgoedvereniging Heemschut

 Nieuwezijds Kolk 28
1012 PV Amsterdam
 020 622 52 92
 info@heemschut.nl

Volgt u ons al?

Copyright © 2019 Heemschut / AanZee.nl
Gegevens uit het donateurs- of ledenbestand worden niet zonder toestemming van donateurs of leden beschikbaar gesteld aan derden.