Museumpark, Rotterdam

Provinciale commissie Zuid-Holland

Het Museumpark is een park in Rotterdam, gelegen tussen het Museum Boijmans Van Beuningen, de Westersingel, de Westzeedijk en het complex van het Erasmus MC. Het ligt op het voormalige landgoed van de familie van Hoboken, die woonden in de villa die tegenwoordig het Natuurhistorisch Museum Rotterdam huisvest. Het park is vanaf 1927 ingericht naar het ontwerp van stadsarchitect Witteveen. Daarbij is aan de zuidzijde van de vijver in het park een monument aangelegd voor Gerrit de Jongh, oud-directeur van Gemeentewerken Rotterdam, in het park staan verschillende kunstwerken, waardoor het museumpark ook een functie als openluchtmuseum vervult. Eind jaren tachtig is het Museumpark sterk gewijzigd. Door landschapsarchitecte Anja Guinée is hierover in 1993 een artikel in de Blauwe Kamer verschenen. Zij beschrijft dat de kwaliteit van het Museumpark vanaf de jaren zestig met de komst van de medische faculteit achteruit ging. Slecht onderhoud zorgde ervoor dat Rotterdammers wegbleven uit dit park. Vanaf 1985 kwam hier verandering in en werd met het binnenstadsplan Rotterdam 1986 het Museumpark een belangrijk aandachtsgebied. Groene en culturele activiteiten moesten hier ontwikkeld worden. Zo kwam er de KunstHAL en het Nederlands Architectuurinstituut. Rem Koolhaas tekende in nauwe samenwerking met de landschapsarchtect Yves Brunier, en kunstenaar Petra Blaisse voor het ontwerp. Koolhaas kreeg te maken met een wijziging van de opzet van het park omdat de Rijksgebouwendienst het architectuurinstituut wilde verplaatsen naar de Rochussenstraat. Daardoor ontstond in het midden een manifestatieterrein. In zijn ontwerp wilde hij geen strake tuinaanleg maar de bezoeker moest verrast worden. Daartoe werd het park in vijf stroken ingedeeld die als een plat gebouw fungeerden. Bezoekers konden genieten van de verschillende interieurs. Voor meer informatie zie het artikel.

Een ander mooi artikel over de huidige betekenis en waarde van het Museumpark is geschreven door Arthur Wortmann. Zie hier zijn artikel. In het museumpark wil Museum Boijmans een nieuw collectiegebouw neerzetten. Daarbij wordt ook het park onder handen genomen.

Heemschut Zuid-Holland: 'Raad Rotterdam dient plan Collectiegebouw af te wijzen', 10 november 2014

Heemschut Zuid-Holland maakt zich zorgen over toekomst Museumpark, 22 juni 2014

artikel Metronieuws.nl (https://www.metronieuws.nl/nieuws/rotterdam/2016/10/rotterdams-museumpark-gaat-op-de-schop), 5 oktober 2016
artikel Top010.nl (https://nieuws.top010.nl/collectiegebouw-museum-boijmans-van-beuningen.htm), 3 juni 2017

De werkzaamheden voor de aanleg van het collectiegebouw van het museum zijn begonnen. Heemschut heeft tegen het bestemmingsplan Collectiegebouw Museum Boijmans van Beuningen beroep ingesteld bij de Raad van State. Medio 2016 heeft de Raad uitspraak gedaan in het beroep (https://uitspraken.rechtspraak.nl/inziendocument?id=ECLI:NL:RVS:2016:2105). De beroepen van Heemschut zijn ongegrond verklaard.

 

 

Nieuws

U kunt Heemschut op diverse manieren helpen. Dit varieert van het lid worden van de bond tot het zelf actie voeren voor bedreigd erfgoed. Daarnaast kunt u Heemschut ook steunen door te schenken of na te laten. Dat kan rechtstreeks aan de vereniging of via een gift of legaat aan onze steunstichting: www.heemschuthulpfonds.nl

Erfgoedvereniging Heemschut

 Nieuwezijds Kolk 28
1012 PV Amsterdam
 020 622 52 92
 info@heemschut.nl

Volgt u ons al?

Copyright © 2019 Heemschut / AanZee.nl
Gegevens uit het donateurs- of ledenbestand worden niet zonder toestemming van donateurs of leden beschikbaar gesteld aan derden.