Muur van Mussert Lunteren

Provinciale commissie Gelderland

De Muur van Mussert op camping de Goudsberg in Lunteren maakte deel uit van een beoogd Nationaal Tehuis van de  N.S.B. op een stuk grond van circa 16 hectare, waarop gebouwen (vergaderruimten, facilitaire voorzieningen) waren geplaatst. Kern van het gebied was de grote komvormige plek, waar van 1936 tot 1940 de jaarlijkse Hagespraak werd gehouden. De komvormige ruimte werd aan één zijde begrensd door een nog steeds aaanwezige grote, gemetselde muur met een spreekgestoelte.

De historisch belangrijke maar ook beladen muur staat te vervallen en dient snel opgeknapt te worden. De verenigingen Oud Ede en Oud Lunteren en de Stichting Erfgoed Ede hebben in samenwerking met Heemschut Gelderland en ondersteund door de gemeente Ede een sugestie gedaan bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed om de muur aan te wijzen als rijksmonument. Dat kan behoud garanderen en fondsen vrij maken om het op te knappen en de geschiedenis van deze plek te ontsluiten.

 

 

Nieuws

U kunt Heemschut op diverse manieren helpen. Dit varieert van het lid worden van de bond tot het zelf actie voeren voor bedreigd erfgoed. Daarnaast kunt u Heemschut ook steunen door te schenken of na te laten. Dat kan rechtstreeks aan de vereniging of via een gift of legaat aan onze steunstichting: www.heemschuthulpfonds.nl

Erfgoedvereniging Heemschut

 Nieuwezijds Kolk 28
1012 PV Amsterdam
 020 622 52 92
 info@heemschut.nl

Volgt u ons al?

Copyright © 2019 Heemschut / AanZee.nl
Gegevens uit het donateurs- of ledenbestand worden niet zonder toestemming van donateurs of leden beschikbaar gesteld aan derden.