NERA Radio Controle Dienst , Horstermeer

Provinciale commissie Noord-Holland

Het NERA-complex is in 1948 in de Horstermeerpolder gebouwd als radio-ontvangststation voor internationale telefonieverbindingen. De afkorting NERA staat voor NEderhorst den Berg RAdio. De locatie van het complex was zorgvuldig gekozen: de op dat moment net ontwikkelde ruitantennes hadden een sterk waterhoudende bodem nodig, die in het zuidelijk deel van de Horstermeerpolder ruim aanwezig was. De ruitantennes stonden in een wijde omtrek rondom het gebouw opgesteld. Vanwege het strategisch belang van het complex waren cruciale delen van het gebouw bestand tegen water, mocht de Horstermeerpolder onder water komen te staan. Ook waren delen van de dakconstructie bomvrij gemaakt. Het NERA-gebouw is ontworpen door architect Frants Edvard Röntgen en staat al lange tijd leeg.

U kunt Heemschut op diverse manieren helpen. Dit varieert van het lid worden van de bond tot het zelf actie voeren voor bedreigd erfgoed. Daarnaast kunt u Heemschut ook steunen door te schenken of na te laten. Dat kan rechtstreeks aan de vereniging of via een gift of legaat aan onze steunstichting: www.heemschuthulpfonds.nl

Erfgoedvereniging Heemschut

 Nieuwezijds Kolk 28
1012 PV Amsterdam
 020 622 52 92
 info@heemschut.nl

Volgt u ons al?

Copyright © 2019 Heemschut / AanZee.nl
Gegevens uit het donateurs- of ledenbestand worden niet zonder toestemming van donateurs of leden beschikbaar gesteld aan derden.