Ocrietfabriek, Eemnes

Provinciale commissie Utrecht

De Ocrietfabriek is in 1939 opgericht door Bruynzeel. Fabriekshallen in Eembrugge worden betrokken. De kleine staf van de fabriek gebruikt de oorlogsjaren om een nieuw product te maken: kunststeen met de naam ocriet. Na de oorlog begint de echte productie. De grondstoffen worden in bulk over de Eem aangevoerd. De fabriek heeft in de jaren vijftig, de wederopbouwperiode, heel veel succes met haar producten: lavetten, aanrechten, wasfonteinen en trappen. Tot 450 medewerkers zijn er werkzaam in ploegendienst. Het product is bijzonder homogeen en stootvast door het toepassen van een drievoudig stoomprocedé. Aan het afwerken van het product, het ocrateren, dankt het haar naam. De meeste medewerkers kwamen uit Bunschoten en Spakenburg. Veel is geëxporteerd naar onder andere België en Frankrijk. Later schakelt de fabriek over op kunsthars, met nieuwe producten onder de namen Chicron, Ocron en Luxocron. Het houdt de fabriek nog lang in leven, al is het na 1980 op een bescheidener schaal. De krasvaste aanrechtbladen zijn nog in veel woningen en vakantiehuizen te vinden. Sinds 2008 staat de fabriek leeg. Woningbouwplannen zijn afgeketst vanwege de crisis.

U kunt Heemschut op diverse manieren helpen. Dit varieert van het lid worden van de bond tot het zelf actie voeren voor bedreigd erfgoed. Daarnaast kunt u Heemschut ook steunen door te schenken of na te laten. Dat kan rechtstreeks aan de vereniging of via een gift of legaat aan onze steunstichting: www.heemschuthulpfonds.nl

Erfgoedvereniging Heemschut

 Nieuwezijds Kolk 28
1012 PV Amsterdam
 020 622 52 92
 info@heemschut.nl

Volgt u ons al?

Copyright © 2019 Heemschut / AanZee.nl
Gegevens uit het donateurs- of ledenbestand worden niet zonder toestemming van donateurs of leden beschikbaar gesteld aan derden.