Oude weeshuizen, Enkhuizen

Provinciale commissie Noord-Holland

Aan de Westerstraat in het centrum van Enkhuizen, vlak naast de St. Fransiscus Xaveriuskerk ligt het voormalige Weeshuis. Het in 1906 opgetrokken rechtergebouw bevat nog goudleer behangsel uit 1742, schoorsteenmantels in Louis XV-stijl uit 1738 en koperen kronen en portretten van mannen en vrouwen uit de 16e en 17e eeuw. Dat komt allemaal uit het vroegere weeshuis.

Het bijgebouw links van het Weeshuis lijkt ouder, maar dat is nep. De gevel is een kopie, waarbij gebruik is gemaakt van oude materialen, van de gevel van het oude weeshuis uit 1616, die onmiddellijk aan de straat stond. De oude gevel had een grote kunstwaarde: hij was van bak- en natuursteen en bezat een rijk versierd portiek; de geveltop vertoonde sierlijke klauwstukken en ornamenten.

In de gevel ziet u een gevelsteen met het jaartal 1616. Daaronder bevindt zich een reliëf dat een typische wezenschool voorstelt waar de weesvader les geeft. Van het tuinhek is het inrij hek met de hardstenen hekpijlers nog in de oorspronkelijke staat uit 1734. Het smeedijzeren hekwerk in Lodewijk XIV-stijl bevat het monogram O.A.W., Oude Arme Weeshuis.

In de directe omgeving van die panden zijn veel meer ontwikkelingen gaande. De Franciscus Xaviriuskerk (RK-kerk) staat leeg wegens een drastische afname van het kerkbezoek. Er zou ook sprake zijn van ernstige bouwkundige gebreken. De bejaardenwoningen van Wilgaerden in de 1
Doelenstraat voldoen niet meer aan de huidige eisen en behoeven vervanging. Kortom, het gaat hier om een groot ontwikkelingsgebied in het kwetsbaarste gedeelte van de historische binnenstad. 

Oud-Enkhuizen, ondersteunt door Heemschut Noord-Holland, pleiten dat de gemeente Enkhuizen niet de weeshuizen verkopen, de ontwikkelingen in het gebied zelf ter hand moeten nemen en dat het goudleerbehang weer wordt teruggeplaatst in de weeshuizen.

Nieuws

U kunt Heemschut op diverse manieren helpen. Dit varieert van het lid worden van de bond tot het zelf actie voeren voor bedreigd erfgoed. Daarnaast kunt u Heemschut ook steunen door te schenken of na te laten. Dat kan rechtstreeks aan de vereniging of via een gift of legaat aan onze steunstichting: www.heemschuthulpfonds.nl

Erfgoedvereniging Heemschut

 Nieuwezijds Kolk 28
1012 PV Amsterdam
 020 622 52 92
 info@heemschut.nl

Volgt u ons al?

Copyright © 2019 Heemschut / AanZee.nl
Gegevens uit het donateurs- of ledenbestand worden niet zonder toestemming van donateurs of leden beschikbaar gesteld aan derden.