Scheepswerf Metz en Havenmeesterswoning, Urk

De scheepswerf van de familie Metz speelt 180 jaar een prominente rol in de welvaart van Urk. Na faillissement wordt de werf in 2004 verkocht aan een projectontwikkelaar. Augustus 2011 wordt bekent dat hij bij de gemeente een sloop- en bouwvergunning voor het terrein heeft aangevraagd.

Januari 2012 doet de heer Metz een melding van bedreiging van ontmanteling van de scheepswerf. Heemschut zoekt contact met gemeente Urk en de provincie Flevoland. Heemschut wijst politici en ambtenaren op het belang van het behoud van de scheepswerf.

November 2012 duikt het NPO televisieprogramma Hoop of Sloop in de discussie over het behoud van de scheepswerf, op aanraden van Heemschut. Januari 2013 wordt de scheepswerf Metz en de voormalige havenmeesterwoning verkocht aan gemeente Urk.

Augustus 2013 is Hoekman Shipbuilding de nieuwe huurder van de werf. Maart 2014 wordt bekend dat Gemeente Urk en provincie Flevoland samen de herstructurering aanpakken van de voormalige werf Metz. Augustus 2014 is men ter plekke gestart met de renovatie.

September 2014 uit Stichting Erfgoed Urk (SEU) haar zorgen over de plannen voor afbraak van de naastgelegen havenmanswoning aan de Oosterdokhaven: ‘Ons advies is om de woning op te knappen, liefst een restauratie naar de oorspronkelijke situatie.’ De gemeente Urk laat weten dat er momenteel een planologisch en geluidsonderzoek plaatsvindt, om te kijken wat er zou kunnen.

 

Foto CC (Wikimedia Commons) Pa3ems

 

Het Urkerland, 18 augustus 2011

Uitzending NPO ‘Hoop of Sloop’, 28 november 2012: 

Artikel Noordoostpolder, 24 januari 2013: 

Artikel Omroep Flevoland, 26 augustus 2013: 

Artikel Flevopost, 23 september 2014: 

 

 

Nieuws

U kunt Heemschut op diverse manieren helpen. Dit varieert van het lid worden van de bond tot het zelf actie voeren voor bedreigd erfgoed. Daarnaast kunt u Heemschut ook steunen door te schenken of na te laten. Dat kan rechtstreeks aan de vereniging of via een gift of legaat aan onze steunstichting: www.heemschuthulpfonds.nl

Erfgoedvereniging Heemschut

 Nieuwezijds Kolk 28
1012 PV Amsterdam
 020 622 52 92
 info@heemschut.nl

Volgt u ons al?

Copyright © 2019 Heemschut / AanZee.nl
Gegevens uit het donateurs- of ledenbestand worden niet zonder toestemming van donateurs of leden beschikbaar gesteld aan derden.