Scholtenboerderij De Welsker, De Heurne

Provinciale commissie Gelderland

De monumentale scholtenboerderij De Welsker aan de Spekkendijk 26 te De Heurne nabij Dinxperlo in de gemeente Aalten is gebouwd in 1825. Het is een Gelderse variant van de T-boerderij. Naast het gebouw staat een veeschuur uit 1825 en een varkensschuur uit 1933. Beiden zijn ook rijksmonument.  Het voorhuis valt op door esthetische kwaliteiten zoals de zorgvuldige detaillering van gevels, vensters en ramen. Ook heeft het voorhuis een rijk uitgevoerd interieur met gaaf bewaarde indeling en details zoals onder andere de tegelvloeren. - het object heeft ensemble- en cultuurhistorische waarde als onderdeel van het boerderijcomplex de Welsker.. Om het pand zit een groot akkercomplex.

Sinds de laatste bewoners zijn overleden is de boerderij in verval. De erfgenamen willen niets aan onderhoud doen en laten het pand verwaarlozen. Al langer is dit een doorn in het oog van lokale bewoners, historische vereniging Bewaar 't Olde, gemeente Aalten en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Ook Heemschut Gelderland maakt zich zorgen en wil voorkomen dat het pand verloren gaat. 

 

 

Nieuws

U kunt Heemschut op diverse manieren helpen. Dit varieert van het lid worden van de bond tot het zelf actie voeren voor bedreigd erfgoed. Daarnaast kunt u Heemschut ook steunen door te schenken of na te laten. Dat kan rechtstreeks aan de vereniging of via een gift of legaat aan onze steunstichting: www.heemschuthulpfonds.nl

Erfgoedvereniging Heemschut

 Nieuwezijds Kolk 28
1012 PV Amsterdam
 020 622 52 92
 info@heemschut.nl

Volgt u ons al?

Copyright © 2019 Heemschut / AanZee.nl
Gegevens uit het donateurs- of ledenbestand worden niet zonder toestemming van donateurs of leden beschikbaar gesteld aan derden.