Schoorsteen energiecentrale

Provinciale commissie Gelderland

Van de betonnen schoorstenen die na 1950 in Nederland zijn gebouwd, worden velen gesloopt. Inmiddels heeft de stichting Fabrieksschoorstenen een top vijf van meest waardevolle betonnen schoorstenen in Nederland gemaakt. In de top vijf staat ook de schoorsteen bij de electriciteitscentrale van Electrabel in Nijmegen.

De schoorsteen bij de centrale is een betonnen schoorsteen, gebouwd midden zeventiger jaren met een zogenaamde glijbekisting, een werkmethode die inmiddels geschiedenis is geworden.

Uit de pers en andere berichten is vernomen dat de gevestigde centrale over enige tijd haar productie zal beëindigen. Dit zal sloop van het complex betekenen omdat de ontwikkelingen aangeven dat deze fabriek na bijna 40 jaar in bedrijf te zijn geweest is verouderd. Heemschut wil kijken of behoud en hergebruik van de schoorsteen mogelijk is.

Heemschut vindt dat dit type van schoorstenen nog te weinig als erfgoed gewaardeerd wordt. Partner: Stichting Fabrieksschoorstenen Nederland (STIF). foto: Glaswerk

Ondanks het verzet is de schoorsteen ondertussen gesloopt.

Start van minutieuze sloop van kolencentrale, De Gelderlander 12 december 2017

Schoorsteen kolencentrale kan nu echt plat, De Gelderlander 28 juli 2017

 

Nieuws

U kunt Heemschut op diverse manieren helpen. Dit varieert van het lid worden van de bond tot het zelf actie voeren voor bedreigd erfgoed. Daarnaast kunt u Heemschut ook steunen door te schenken of na te laten. Dat kan rechtstreeks aan de vereniging of via een gift of legaat aan onze steunstichting: www.heemschuthulpfonds.nl

Erfgoedvereniging Heemschut

 Nieuwezijds Kolk 28
1012 PV Amsterdam
 020 622 52 92
 info@heemschut.nl

Volgt u ons al?

Copyright © 2019 Heemschut / AanZee.nl
Gegevens uit het donateurs- of ledenbestand worden niet zonder toestemming van donateurs of leden beschikbaar gesteld aan derden.