Theekoepel Bellevue, Haarlem

Provinciale commissie Noord-Holland

Aan de Kleine Houtweg 113 in Haarlem staat het sobere 18de-eeuwse buitenhuis Vredenburgh. Het naastgelegen houten tuinpaviljoen (Kleine Houtweg 119) uit 1801 behoorde tot de buitenplaats Bellevue en werd ontworpen door Abraham van der Hart voor Maria Hoofman. De koepel heeft een rijk gedecoreerd interieur met een fraai stucplafond voorzien van schilderwerk. Zowel het buitenhuis als de theekoepel zijn in het bezit van projectontwikkelaar Jupiter Monumenten.

April 2013 oefenen lokale belangenverenigingen druk uit op de Gemeente Haarlem om verval van de theekoepel tegen te gaan. Juni 2013 spreekt de gemeente de eigenaar aan op het achterstallig onderhoud. Dit leidt tot herstel van de fundering van de koepel. Echter blijft het gebouw blijft sterk vervallen. De gemeente gaat uiteindelijk over tot het opleggen van een dwangsom.

Maart 2014 krijgt Heemschut Noord-Holland een melding dat de theekoepel nog steeds wordt bedreigd. In het september nummer van tijdschrift Heemschut wordt aandacht besteed aan het verval van de theekoepel. Een raadslid stelt naar aanleiding van het artikel vragen aan het college over hoe de handhaving door de gemeente ten opzichte van het verval van de theekoepel er voor staat. Ook krijgt de noodkreet van Heemschut aandacht van de pers, o.a. het Haarlems Dagblad

Februari 2015 zegt de wethouder dat buitenhuis Vredenburgh en de theekoepel nog voor de zomer geheel worden opgeknapt.

Artikel Haarlems Dagblad, 11 september 2014: 

artikel op OogopHaarlem van 19 februari 2015: 

 

Heemschut werkt samen met Historische Vereniging Haarlem, Stichting de Hoeksteen, Wijkraad Welgelegen en lokale partijen.

 

Nieuws

U kunt Heemschut op diverse manieren helpen. Dit varieert van het lid worden van de bond tot het zelf actie voeren voor bedreigd erfgoed. Daarnaast kunt u Heemschut ook steunen door te schenken of na te laten. Dat kan rechtstreeks aan de vereniging of via een gift of legaat aan onze steunstichting: www.heemschuthulpfonds.nl

Erfgoedvereniging Heemschut

 Nieuwezijds Kolk 28
1012 PV Amsterdam
 020 622 52 92
 info@heemschut.nl

Volgt u ons al?

Copyright © 2019 Heemschut / AanZee.nl
Gegevens uit het donateurs- of ledenbestand worden niet zonder toestemming van donateurs of leden beschikbaar gesteld aan derden.