Tuinkoepel, Voorburg

Provinciale commissie Zuid-Holland

Aan het Oosteinde te Voorburg staat in de tuin achter het kerkhof bij de Sint Martinuskerk een 19e eeuwse tuinkoepel. Het houten gebouwtje maakte vermoedelijk oorspronkelijk deel uit van een van de buitens aan de Vliet of van de pastorietuin, maar heeft daar tegenwoordig een geringe functionele of visuele relatie meer mee. De koepel staat in een eenvoudig, voor de rijksbescherming van ondergeschikt belang zijnde tuin met een vijver, die in open verbinding staat met de Vliet. Omschrijving Vanuit een octogonale plattegrond, in wit geschilderd hout en glas boven een bakstenen basis opgetrokken tuinkoepel onder een uitkragend, met een met zinken "kegelhoed" bekroonde, met riet gedekt kegeldak. Het huisje heeft vier smalle en vier bredere zijden, die staan tussen geprofileerde hoekpenanten.

Het is rijksmonument maar in zeer vervallen staat.

 

Heemschut wijst gemeente Voorburg op haar verantwoordelijkheid om te handhaven, 2 april 2015

Nieuws

U kunt Heemschut op diverse manieren helpen. Dit varieert van het lid worden van de bond tot het zelf actie voeren voor bedreigd erfgoed. Daarnaast kunt u Heemschut ook steunen door te schenken of na te laten. Dat kan rechtstreeks aan de vereniging of via een gift of legaat aan onze steunstichting: www.heemschuthulpfonds.nl

Erfgoedvereniging Heemschut

 Nieuwezijds Kolk 28
1012 PV Amsterdam
 020 622 52 92
 info@heemschut.nl

Volgt u ons al?

Copyright © 2019 Heemschut / AanZee.nl
Gegevens uit het donateurs- of ledenbestand worden niet zonder toestemming van donateurs of leden beschikbaar gesteld aan derden.