Villa Klein Toornvliet

Provinciale commissie Groningen

De tuin bij de villa Klein Toornvliet aan de Verlengde Hereweg in Groningen wordt ernstig bedreigd door de bouwplannen van een noordelijke Zorginstelling. De villa is een rijksmonument met daarbij een ‘opmerkelijk aangelegde siertuin in Engelse landschapsstijl ‘.

De villa is in 1905 gebouwd in opdracht van Dr. Ranneft naar ontwerp van P.M.A. Huurman. Haar beroemdste bewoner was echter historicus Johan Huizinga. Hij kocht in 1911 de villa. Het pand werd toen omgedoopt van Villa Helena in Klein Toornvliet, naar het landgoed van zijn schoonouders Toornvliet, bij Middelburg. Hij heeft er maar kort gewoond; zijn vrouw overleed in 1914 en in datzelfde jaar kreeg hij een aanstelling als hoogleraar in Leiden. Hij begon er aan zijn beroemdste werk: Herfsttij der Middeleeuwen. In 2010 ging het over in de handen van de huidige eigenaar, een zorginstelling in noord Nederland.

De villa zelf is opgetrokken in Engelse landhuisstijl. De indeling heeft een driebeukige hoofdopzet met in het midden een zeer grote centrale hal met trappen en galerijen. In der jaren ’30 is het pand aan de achterzijde uitgebreid. Door de zorgvuldige uitvoering heeft dit het aanzien van gebouw allerminst aangetast.

Nieuws

U kunt Heemschut op diverse manieren helpen. Dit varieert van het lid worden van de bond tot het zelf actie voeren voor bedreigd erfgoed. Daarnaast kunt u Heemschut ook steunen door te schenken of na te laten. Dat kan rechtstreeks aan de vereniging of via een gift of legaat aan onze steunstichting: www.heemschuthulpfonds.nl

Erfgoedvereniging Heemschut

 Nieuwezijds Kolk 28
1012 PV Amsterdam
 020 622 52 92
 info@heemschut.nl

Volgt u ons al?

Copyright © 2019 Heemschut / AanZee.nl
Gegevens uit het donateurs- of ledenbestand worden niet zonder toestemming van donateurs of leden beschikbaar gesteld aan derden.