Voormalig bankgebouw ABN-AMRO, Tilburg

Provinciale commissie Noord-Brabant

Het voormalige bankgebouw van Van Mierlo en Zoon en later ABN-AMRO aan de Spoorlaan, ontworpen door Kraaijvanger Architecten uit Rotterdam, is een mooi voorbeeld van wederopbouwarchitectuur. Het drie verdiepingen tellende gebouw met luifel is in zijn eenvoud van klassieke schoonheid. Het roept herinneringen op aan Italiaanse palazzi in een versoberde stijl. Voornaam en monumentaal, maar ook sierlijk en verfijnd. Rondom de ingang is een kunstwerk van Hans Claesen, in opdracht van de architect gemaakt. In steen zijn sterk vereenvoudigde vormen uitgebeeld. De bank is ontworpen door Kraaijvanger Architecten. Naast Tilburg bevinden zich ook in ’s-Hertogenbosch en Eindhoven soortgelijke gebouwen van de hand van dezelfde architect. Deze objecten lijken echter met minder aandacht ontworpen. Het Huis van de Wereld gaat eind 2012 uit het gebouw. Wat daarna met het gebouw gebeurt, is onduidelijk.

U kunt Heemschut op diverse manieren helpen. Dit varieert van het lid worden van de bond tot het zelf actie voeren voor bedreigd erfgoed. Daarnaast kunt u Heemschut ook steunen door te schenken of na te laten. Dat kan rechtstreeks aan de vereniging of via een gift of legaat aan onze steunstichting: www.heemschuthulpfonds.nl

Erfgoedvereniging Heemschut

 Nieuwezijds Kolk 28
1012 PV Amsterdam
 020 622 52 92
 info@heemschut.nl

Volgt u ons al?

Copyright © 2019 Heemschut / AanZee.nl
Gegevens uit het donateurs- of ledenbestand worden niet zonder toestemming van donateurs of leden beschikbaar gesteld aan derden.