Wandreliëf Peter Struycken Driestar College

Provinciale commissie Werkgroep Monumentale Kunst

In de entree en de hal van het huidige Driestar College aan de Dieperpoellaan, hoek Kagerstraat, bevindt zich een wandreliëf van de Haagse kunstenaar Peter Struycken.

Het gebouw van het huidige Driestar College is gebouwd in de jaren 1965-66 door architectenbureau Jan Lucas en Henk Niemeyer voor het beroemde Leidse wiskundig genootschap MSG, Mathesis Scientiarum Genitrix. De geschiedenis van dit genootschap gaat terug tot de 18de eeuw. Van 1867 tot 1966 was de school van MSG gevestigd aan de Pieterskerkgracht. Sinds 1951 was het een UTS, uitgebreid technische school, later een MTS, middelbare technische school.

Speciaal voor dit gebouw ontwierp Peter Struycken zijn wandreliëf. Het bestaat uit radiaal geplaatste U-profielen die zich van de ingang buiten langs de glazen gevelwand doorzetten in de hal erachter. Struycken heeft de intentie gehad om buiten activiteit te creëren die binnen tot rust komt. Daarbij maakte hij gebruik van verschillende kleuren. Welke kleuren dat zijn weten we helaas niet, omdat het reliëf later - zonder toestemming van de kunstenaar - wit is geschilderd. In Struyckens herinnering was het kunstwerk uitgevoerd in blauw en oranjerood. 

Peter Struycken werd in 1939 in Den Haag geboren. Daar volgde hij een opleiding aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten. Als docent aan de kunstacademie in Arnhem was hij medeoprichter van de afdeling Monumentaal Nieuwe Stijl waar studenten wordt geleerd kunst te integreren in architectuur en stedenbouw.  Struycken houdt zich vooral bezig met systematisch onderzoek naar kleuren en vormen. Hij gebruikt al sinds 1969 de computer als hulpmiddel bij zijn ontwerpen. Bij het grote publiek is hij vooral bekend door zijn ontwerp van de Beatrixzegel uit 1981. Het wandreliëf in het Driestar College is zo bijzonder omdat het hier gaat om een kunstwerk uit zijn vroege periode. 

Heemschut en de Historische Vereniging Oud-Leiden gaan voor behoud.

 

Vereniging Oud-Leiden wijst college Leiden in brief op aanwezigheied werk Peter Struycken in Driestar College,  15 juli 2015

Heemschut en Oud-Leiden zoeken foto's van het oude wandreliëf, 18 oktober 2015

 

 

 

 

 

Nieuws

U kunt Heemschut op diverse manieren helpen. Dit varieert van het lid worden van de bond tot het zelf actie voeren voor bedreigd erfgoed. Daarnaast kunt u Heemschut ook steunen door te schenken of na te laten. Dat kan rechtstreeks aan de vereniging of via een gift of legaat aan onze steunstichting: www.heemschuthulpfonds.nl

Erfgoedvereniging Heemschut

 Nieuwezijds Kolk 28
1012 PV Amsterdam
 020 622 52 92
 info@heemschut.nl

Volgt u ons al?

Copyright © 2019 Heemschut / AanZee.nl
Gegevens uit het donateurs- of ledenbestand worden niet zonder toestemming van donateurs of leden beschikbaar gesteld aan derden.