Woningen Weesperzijde, Amsterdam

Commissie Amsterdam

De rij woningen aan de Weesperzijde is een representatief, kwalitatief hoogwaardig voorbeeld van architectuur, die in de negentiende eeuw door particuliere bouwondernemingen is ontwikkeld. Door de ligging aan de Amstel, dichtbij de binnenstad, waren de woningen zeer in trek bij de gegoede burgerij. Daardoor konden de architecten, die elders in de stad soberder vormgegeven woningen realiseerden, meer zorg besteden aan de keuze uit de beschikbare, door historische voorbeelden geïnspireerde ornamentiek. De architectuur van de panden is vrijwel gaaf bewaard gebleven en bepaalt, samen met de rij woningen waartoe de IJsbreker behoort, het ‘chique’ karakter van dit deel van de Weesperzijde.

Heemschut vraagt bescherming, 19 januari 2015

Nieuws

U kunt Heemschut op diverse manieren helpen. Dit varieert van het lid worden van de bond tot het zelf actie voeren voor bedreigd erfgoed. Daarnaast kunt u Heemschut ook steunen door te schenken of na te laten. Dat kan rechtstreeks aan de vereniging of via een gift of legaat aan onze steunstichting: www.heemschuthulpfonds.nl

Erfgoedvereniging Heemschut

 Nieuwezijds Kolk 28
1012 PV Amsterdam
 020 622 52 92
 info@heemschut.nl

Volgt u ons al?

Copyright © 2019 Heemschut / AanZee.nl
Gegevens uit het donateurs- of ledenbestand worden niet zonder toestemming van donateurs of leden beschikbaar gesteld aan derden.