Zuiderziekenhuis, Rotterdam

Provinciale commissie Zuid-Holland

Het Zuiderziekenhuis ook wel het Zuider genoemd, was een ziekenhuis in Rotterdamse wijk Zuid. het is gebouwd in 1929 door gemeentearchitect Ad van der Steur in samenwerking met architect W.A.C. Herman de Groot. Opdrachtgever was de gemeente. In 2000 fuseerde het Zuiderziekenhuis met het Sint Clara Ziekenhuis tot Maasstad Ziekenhuis. Het ziekenhuis was gevestigd aan de Groene Hilledijk en werd na de oplevering van de nieuwbouw van het Maasstad Ziekenhuis in maart 2011 gesloten. Het pand wordt nu beheerd door Villex vastgoedbeheerder. Inmiddels zijn plannen ontvouwd om het pand te slopen. Cuypersgenootschap en Heemschut zoeken bescherming voor oudste deel van het ziekenhuis.

In de media:
artikel Top010.nl (https://nieuws.top010.nl/zuiderziekenhuis-rotterdam-nieuwe-woonwijk.htm), 8 februari 2017

artikel Vastgoedjournaal.nl (https://vastgoedjournaal.nl/news/33091/gered-van-de-sloopkogel-wordt-zuiderziekenhuis-het-hart-van-nieuwe-woonwijk), 15 september 2017

Het Zuiderziekenhuis is behouden en wordt het hart van een nieuwe woonwijk en krijgt diverse functies. Het is zelfs door de gemeente aangewezen als toekomstig monument.

U kunt Heemschut op diverse manieren helpen. Dit varieert van het lid worden van de bond tot het zelf actie voeren voor bedreigd erfgoed. Daarnaast kunt u Heemschut ook steunen door te schenken of na te laten. Dat kan rechtstreeks aan de vereniging of via een gift of legaat aan onze steunstichting: www.heemschuthulpfonds.nl

Erfgoedvereniging Heemschut

 Nieuwezijds Kolk 28
1012 PV Amsterdam
 020 622 52 92
 info@heemschut.nl

Volgt u ons al?

Copyright © 2019 Heemschut / AanZee.nl
Gegevens uit het donateurs- of ledenbestand worden niet zonder toestemming van donateurs of leden beschikbaar gesteld aan derden.