Nieuwsbericht

Kindercarnaval van Gerrit de Morée van Lierde herplaatst

Dit glasmozaïek vervaardigde Gerrit de Morée van Lierde voor de RK basisschool ‘D’n Overkant’ aan de Stationsstraat 23 in Etten-Leur. Toen de school in 2016 werd gesloopt, werd het kunstwerk veiliggesteld en in oktober 2022 herplaatst in Gezondheidscentrum De Keen in Etten-Leur.

‘Kindercarnaval’ is een uitgesproken exponent van de monumentale kunst uit de wederopbouwperiode (1946-circa 1972) vanwege de beeld- en vormentaal en het kleurgebruik. De beeldtaal houdt het midden tussen figuratie en abstractie. De vormentaal is krachtig, proporties en perspectief worden genegeerd. Het kleurgebruik is uitbundig. Het werk straalt door zijn kleurgebruik, compositie, creativiteit en dynamiek een enorme vitaliteit uit. Het is een uiting van het toen heersende vooruitgangsoptimisme: nooit meer oorlog, het land weer opbouwen en dan beter als het was, onderwijs – ook middelbaar – voor jongens én meisjes, betere sociale voorzieningen, welvaart voor iedereen…

Gerrit de Morée van Lierde (1909 - 1981) was een all round monumentalist en heeft vooral in Noord-Brabant veel monumentale kunstwerken vervaardigd: mozaïeken, sgraffiti, muurschilderingen, glas-in-loodramen en beeldhouwwerken. Daarnaast exposeerde hij zeer regelmatig vrij werk (tekeningen, schilderijen, grafiek). Hij was medeoprichter van de Bredasche Kunstkring en betrokken bij de oprichting van de Vrije School voor Beeldende Kunsten op, de latere Kunstacademie St. Joost in Breda. Aan deze academie was hij als docent verbonden.

De herplaatsing van ‘Kindercarnaval’ werd gerealiseerd door Maas-Jacobs Bouwbedrijf BV. De Werkgroep Monumentale Kunst van Erfgoedvereniging Bond Heemschut heeft geadviseerd.


U kunt Heemschut op diverse manieren helpen. Dit varieert van het lid worden tot zelf actie voeren voor erfgoed. Daarnaast kunt u Heemschut ook steunen door te schenken of na te laten. Dat kan rechtstreeks of via een gift of legaat aan onze steunstichting: www.heemschuthulpfonds.nl.

De beschermvrouwe van Heemschut is H.K.H. Prinses Beatrix

Erfgoedvereniging Heemschut

 Nieuwezijds Kolk 28
1012 PV Amsterdam
 020 622 52 92
 info@heemschut.nl

Volgt u ons al?

Copyright © 2024 Heemschut / AanZee.nl
Gegevens uit het donateurs- of ledenbestand worden niet zonder toestemming van donateurs of leden beschikbaar gesteld aan derden.