Nieuwsbericht

Grootste glas-in-beton kunstwerk van Jan Meine Jansen in Leiden ernstig bedreigd

In 1966 realiseerde Jan Meine Jansen in het trappenhuis van het Belastingkantoor aan het Stationsplein 107 in Leiden het grootste in Nederland vervaardigde glas-in-beton kunstwerk. Het is de wand van een trappenhuis dat de verbinding vormt tussen twee bouwdelen. Het meet 17.40 x 7.40 meter en strekt zich uit over vijf verdiepingen.

De wand is volledig abstract waarbij het glas in de primaire kleuren rood, geel en blauw is uitgevoerd. Op de begane grond en op de tweede verdieping domineert de kleur blauw, geel komt veelvuldig voor op de eerste en derde verdieping terwijl  het meeste rood zich op de hoogste verdieping bevindt. Er is een prachtig uitputtend rapport verschenen over dit kunstwerk van de hand van Yteke Spoelstra, Allard Meine Jansen en Wolter Meine Jansen, Glas-in-beton kunstwerk Jan Meine Jansen / Stationsplein 107 Leiden / Monumentaal / Kunst-, cultuur- en architectonisch onderzoek, april 2020. Dit rapport is hier te raadplegen. 

Tijdelijke opvang
Na de functie van Belastingkantoor werd het gebouw aangekocht door de gemeente Leiden. Inmiddels heeft ook de gemeente het gebouw afgestoten en doet het tijdelijk dienst als opvang voor Oekraïense vluchtelingen.

Na aanvankelijke toezeggingen door de gemeente Leiden om de glas-in-betonwand te behouden, wordt nu aangegeven dat er geen mogelijkheden tot herplaatsing in Leiden zijn. En dat terwijl er volop wordt gebouwd en door de kleinzoon van de kunstenaar, Allard Meine Jansen, die architect is, talloze mogelijkheden zijn aangedragen.

Aangeboden is het werk elders in Nederland te herplaatsen. Maar het werk hoort in Leiden: het is voor die plaats vervaardigd, de 21 ontwerptekeningen van de wand berusten in de collectie van Museum de Lakenhal.

De Werkgroep Monumentale Kunst trekt samen op met de erven Meine Jansen en met de Historische Vereniging Oud-Leiden. Ook tal van suggesties voor behoud van hun kant zijn niet ontvankelijk verklaard.

Het kan en mag niet zo zijn dat dit voor Nederland unieke en bijzondere werk uit de wederopbouwperiode verloren gaat!

Suggesties
Heeft u suggesties voor herplaatsing of wilt u behoud ondersteunen, neem dan contact op met de secretaris van de WMK: wmk@heemschut.nl.


U kunt Heemschut op diverse manieren helpen. Dit varieert van het lid worden tot zelf actie voeren voor erfgoed. Daarnaast kunt u Heemschut ook steunen door te schenken of na te laten. Dat kan rechtstreeks of via een gift of legaat aan onze steunstichting: www.heemschuthulpfonds.nl.

De beschermvrouwe van Heemschut is H.K.H. Prinses Beatrix

Erfgoedvereniging Heemschut

 Nieuwezijds Kolk 28
1012 PV Amsterdam
 020 622 52 92
 info@heemschut.nl

Volgt u ons al?

Copyright © 2024 Heemschut / AanZee.nl
Gegevens uit het donateurs- of ledenbestand worden niet zonder toestemming van donateurs of leden beschikbaar gesteld aan derden.